Bezuinigingen rechtbanken voorlopig uitgesteld

DELEN

ASSEN – De Raad voor de rechtspraak stelt de bezuinigingen bij de rechtbanken voorlopig uit. De raad schrijft in een brief aan minister Van der Steur geen onomkeerbare stappen te zetten op verzoek van de Tweede Kamer.

Het besluit werd begin deze maand ook al een keer uitgesteld. De raad houdt wel vast aan de bezuinigingsplannen bij zeven van de tweeëndertig rechtbanken. Daar kwam, zeker vanuit de betrokken steden, forse kritiek op. Volgens de raad is er 52 miljoen euro nodig om de rechtspraak op peil te houden met volwaardige rechtbanken.

Jeugdzaken

De Raad van de rechtspraak heeft wel besloten om de jeugdbeschermingszaken bij de rechtbanken in de zeven steden in ieder geval te handhaven. Die worden straks nog steeds behandeld in Almelo, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Zutphen, Maastricht en Assen. Bij de jeugdzaken gaat het volgens de raad om bijvoorbeeld ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen van vaak zeer kwetsbare mensen.

In de zeven steden worden volgens de plannen straks alleen nog maar kleinere zaken behandeld. Dat kost waarschijnlijk arbeidsplaatsen en rechters, verdachten en andere betrokkenen moeten verder reizen.

Later dit jaar wordt een definitief besluit genomen over de toekomstplannen.