Bijeenkomst Zin-in-Zondag over hoogsensitiviteit

DELEN

Assen – Esther Bergsma is komende zondag gastspreker tijdens eerste Zin-in-Zondag van dit jaar met als thema ‘Gevoelig’. Bergsma is expert hoogsensitiviteit en komt vertellen over de kenmerken en talenten van hoogsensitieve mensen.

Thema “Gevoelig”
Onder de titel Zin-in-Zondag organiseert de Protestantse Gemeente Assen bijeenkomsten zonder de strakke structuur van de kerkdienst, waarin algemene thema’s op een bezinnende en bezielende manier worden belicht. Zondag 3 februari is het thema ‘Gevoelig’ en is Esther Bergsma gastspreker.

Esther Bergsma is expert op het gebied van hoogsensitiviteit en initiatiefnemer van de portal www.hoogsensitief.nl. Ook schreef Bergsma het boek ‘Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals’ waarvan inmiddels de vijfde druk is verschenen. Via sociaalwetenschappelijk onderzoek, haar blogs en haar presentaties wil Bergsma het zweverig imago van deze eigenschap naar het feitelijke transformeren.

Waardevolle aspecten
“De ene mens is gevoeliger dan de andere. De één neemt dingen waar die een ander totaal ontgaan”, vertelt Bergsma. “Hoogsensitieve mensen registreren meer en anders, maar deze eigenschap is complexer dan verwacht. Het besef dat hoogsensitieve mensen dingen veel intenser beleven, is pas van de laatste jaren. Daardoor zijn veel hoogsensitieve mensen opgegroeid met het idee dat er iets mis met hen was. Wetenschappelijk onderzoek van de laatste twintig jaar toont echter aan dat er niets mis is met deze personen. Sterker nog: de eigenschap hoogsensitiviteit brengt waardevolle aspecten met zich mee.”

Kwaliteit
Bergsma laat in haar presentatie zien wat het betekent om hoogsensitief te zijn en vertelt wat hoogsensitieve mensen ervaren in hun leven en in hun werk, hoe het brein van hoogsensitieve mensen werkt en waar zij van nature goed in zijn. Bergsma belicht hoogsensitiviteit niet als beperking, maar als kwaliteit.

Naast de presentatie van Esther Bergsma leest Sophie Järvinen Postma een gedicht voor uit haar bundel Glazen Huisjes dat de belevingswereld van hoogsensitieve mensen verwoordt en wordt een passend filmfragment vertoond met een korte inleiding door Gerard Alberts. Kees Richters verzorgt de muzikale omlijsting tijdens de bijeenkomst.

Locatie
Zin-in-Zondag wordt gehouden in De Bron, Einthovenstraat 28 te Assen en begint om 11:00 uur. Vanaf 10.30 uur is de koffie klaar. De toegang is vrij.

Tekst: Maurice Vos