Bijna de helft van Drentse kinderen krijgt geen kerstcadeau

DELEN
ASSEN – Bijna de helft van alle Drentse ouders geeft hun kind één of meerdere cadeaus met kerst. In Friesland krijgen nog minder kinderen een geschenk met Kerstmis. Daar geeft meer dan 70% geen pakjes met kerst aan hun kroost. Dit blijkt uit onderzoek van kortingscodewebsite vouchercloud.nl onder 1263 respondenten.

Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat in de provincie Utrecht kinderen het vaakst een aardigheidje krijgen met kerst. Meer dan 7 op de 10 respondenten (72%) gaf aan hun kinderen één of meerdere kerstgeschenken te geven.

Waarde cadeaus per kind

In Limburg geven ouders het minst uit aan pakjes voor hun kinderen, gemiddeld 40,69 euro per kind. Brabanders zijn het gulst, met 97,60 per kind. Drenthe scoort met 70,67 euro per kind in de hoge middenmoot van Nederland.

Sint geeft meer cadeaus dan Kerstman

Uit het onderzoek blijkt dat er tijdens kerst minder vaak meerdere pakjes worden gegeven dan tijdens Sinterklaas. Het grootste verschil is terug te vinden bij ouders tussen de 36 en 45 jaar. Met Sinterklaas geeft 61% meerdere cadeaus, tijdens kerst geeft 34% van diezelfde groep meerdere presentjes. De totale waarde van de cadeaus per kind ontwijkt elkaar niet veel: € 69,17 tijdens het sinterklaasfeest en € 69,77 tijdens de kerstdagen.

In december jarig: drie keer cadeaus?

In Limburg zijn jeugdige decemberjarigen het slechtst af. Van de respondenten gaf 11% aan de kinderen wel iets te geven met Kerstmis of Sinterklaas, maar geen verjaardagscadeau. Daarnaast gaf meer dan de helft (56%) van de Limburgers aan hun kinderen voor maximaal €20 een aardigheidje te geven. In Overijssel zijn decemberjarigen het best af. Iedere decemberjarige krijgt een verjaarsgeschenk, en de helft krijgt dat zelfs van meer dan €100.

Hoogte bedrag verschillend per gezinssituatie

Mensen die gescheiden zijn, geven gemiddeld het meest uit aan kerstcadeaus voor hun kinderen (€81,24). Wanneer mensen getrouwd zijn, ligt dat iets lager (€78,71). Wanneer de kosten per kind van sinterklaas- en kerstgeschenken bij elkaar wordt opgeteld, geven samenwonenden het meeste uit: €148,47. Alleenstaanden geven bij elkaar het minst per kind uit, €122,40.

Over vouchercloud.nl

Vouchercloud.nl is een van oorsprong Britse kortingscodewebsite en sinds 2012 actief op de Nederlandse markt. Naast een website heeft vouchercloud.nl ook een eigen app, waarmee klanten actuele kortingen kunnen bekijken en verzilveren.