Bijzondere lezing over Noord-Korea in Drents Museum

DELEN
Samenwerkingsproject Drents Museum met 14 kunstenaars

ASSEN – Wegens succes organiseert het Drents Museum op zondag 9 augustus wederom een bijzondere lezing over Noord-Korea in samenwerking met Your Planet. Leonieke Glasbergen, oprichter van deze reisorganisatie, vertelt tijdens deze lezing over haar ervaringen in Noord-Korea. De lezing Noord-Korea ontrafeld.

Een reis langs achtergronden en symboliek is gratis voor museumbezoekers en start om 13.00 uur in de Statenzaal. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wees er wel tijdig bij in verband met de zaalcapaciteit.

Kunst als propaganda

Kunst kan indruk maken door de schoonheid, maar in Noord-Korea dient kunst ook als een hoger doel: het overbrengen van een ideologie. Door te kijken naar de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis wordt het raadselachtige Noord-Korea ontrafeld. De lezing geeft inzicht in de symboliek die je als bezoeker in de tentoonstelling De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea terug kunt vinden.

Leonieke Glasbergen

Leonieke Glasbergen is oprichter van Your Planet, een gespecialiseerde reisorganisatie die exclusieve reizen naar Noord-Korea aanbiedt. Zij begeleidt deze groepsreizen en zet zich persoonlijk in voor culturele uitwisselingen tussen Noord-Korea en Nederland. Zo ontving zij eind 2014 een delegatie Noord-Koreaanse kunstenaars die ze rondleidde in Nederland om inspiratie op te doen van de Nederlandse kunst en architectuur.

Tentoonstelling De Kim Utopie

Tot en met 30 augustus 2015 geeft het Drents Museum aan de hand van ruim 80 schilderijen en werken op papier een unieke inkijk in het gesloten en onbekende Noord-Korea. De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt en laten zien hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Tegelijkertijd geeft het Drents Museum met de fototentoonstelling North Korean Perspectives een alternatieve kijk op het land.

De foto’s bieden een tegenwicht aan het gecontroleerde beeld, zoals verspreid door de Noord-Koreaanse staat.

Foto: © Jolanda Schachtschabel – Drents Museum