Bijzondere reiservaringen Noord-Korea Drents Museum

DELEN

ASSEN – In samenwerking met Your Planet organiseert het Drents Museum op zaterdag 25 april een bijzondere lezing over Noord-Korea. Leonieke Glasbergen, oprichter van deze reisorganisatie, vertelt tijdens de lezing over haar ervaringen in Noord-Korea en neemt je mee langs speciale plekken.

De lezing Noord-Korea ontrafeld is gratis voor museumbezoekers en start om 13.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wees er wel tijdig bij in verband met de zaalcapaciteit.

Kunst als propaganda

Kunst kan indruk maken door de schoonheid, maar in Noord-Korea dient kunst ook als een hoger doel: het overbrengen van een ideologie. Door te kijken naar de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis wordt het raadselachtige Noord-Korea ontrafeld. De lezing geeft inzicht in de symboliek die je als bezoeker in de tentoonstelling De Kim Utopie – Schilderkuns uit Noord-Korea  terug kunt vinden.

Leonieke Glasbergen

Leonieke Glasbergen is oprichter van Your Planet, een gespecialiseerde reisorganisatie die exclusieve reizen naar Noord-Korea aanbiedt. Leonieke begeleidt deze groepsreizen en zet zich persoonlijk in voor culturele uitwisselingen tussen Noord-Korea en Nederland. Zo ontving zij eind 2014 een delegatie Noord-Koreaanse kunstenaars die ze rondleidde in Nederland om inspiratie op te doen van de Nederlandse kunst en architectuur.

Tentoonstelling De Kim Utopie

Tot en met 30 augustus 2015 geeft het Drents Museum aan de hand van ruim 80 schilderijen en werken op papier een unieke inkijk in het gesloten en onbekende Noord-Korea. De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt en laten zien hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Tegelijkertijd geeft het Drents Museum met de fototentoonstelling North Korean Perspectives een alternatieve kijk op het land. De foto’s bieden een tegenwicht aan het gecontroleerde beeld, zoals verspreid door de Noord-Koreaanse staat.