Blauwe Klap krijgt combinatie van kunst en gedicht

DELEN

Assen – In de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 september krijgt de onderkant van de brugdekken van de Blauwe Klap een bijzonder kunstwerk: een werk op doek van Studio Wessels Boer. Hierin is een gedicht van dichter Lévi Weemoedt geïntegreerd. Het geheel biedt wachtenden bij de brug straks een mooi kijkspel en een moment van bezinning. De Blauwe Klap is de laatste brug van de Blauwe As die een gedicht krijgt. Al eerder liet de gemeente Assen gedichten plaatsen onder de brugdekken van de Willem III, de Weiersbrug en Groningerbrug.

Het uitgangspunt voor het kunstwerk is een aluminium frame waar tussen doeken worden gespannen. Studio Wessels heeft het kunstwerk gemaakt met het gedicht van Lévi Weemoedt als integraal onderdeel. Het lijnenspel van de Blauwe Klap vormde daarbij de inspiratiebron. Studio Wessels hanteerde de doekspanners als letterlijke aanknopingspunten van waaruit de vloeiende lijnen een krachtig lijnenspel vormen, waarmee het thema van het gedicht poëtisch wordt verbeeld: “De brug staat open voor iedereen, voel je vrij!”

De Blauwe Klap, Lévi Weemoedt

Om misverstanden te vermijden:
Dit is geen brug voor hoger opgeleiden.
Een ieder mag er overheen.

Mensen met scholing, mensen met geen.
Mensen die rijk zijn of armoede lijden.
Mensen die lopen zijn of rijden.

De brug staat open voor iedereen.

Kunst en FlorijnAs
Het kunstwerk wordt gefinancierd vanuit het kunstbudget van de FlorijnAs, waar de vaarroute Blauwe As onderdeel van uitmaakt. In totaal is 2% van het budget voor grote infrastructurele werken van de FlorijnAs gereserveerd voor kunst. Hierover heeft de gemeenteraad in maart 2011 een besluit genomen. Dit bedrag wordt onder meer besteed voor de bruggen van de Blauwe As en het nieuwe stationsgebied.