Blauwe Klap vrijdag open voor verkeer

DELEN
ASSEN – De Blauwe Klap, de beweegbare auto- en fietsbrug in de Industrieweg, gaat vrijdag 11 december aanstaande open voor het auto- en fietsverkeer. De brug gaat deel uitmaken van de Blauwe As, de nieuwe recreatieve vaarroute door Assen.

Hoofdaannemer Van Hattum en Blankevoort bouwde de brug in opdracht van de gemeente Assen. De brug is gerealiseerd in samenwerking met Volker Staal en Funderingen (stalen bovenbouw brug), Vialis (elektrische installaties) en KWS (bodem- en infra).

Eind 2014 begonnen de voorbereidende werkzaamheden voor de brug. In april 2015 volgde de bouw van de betonnen onderbouw van de brug. Ondertussen werd in de werkplaats van Volker Staal en Funderingen hard gewerkt aan de stalen bovenbouw. In oktober 2015 was het zover dat de brug kon worden opgebouwd. Daarna volgde een periode afmonteren en testen.

Vrijdagochtend a.s. worden de hekken verwijderd en kan het verkeer voor het eerst over de brug rijden. Voorlopig wordt één wegdek gebruikt. Dit geeft de aannemer de ruimte om de tijdelijke omleiding en rotonde weg te halen en om het gebied verder af te werken. Het gehele werk is in het voorjaar 2016 gereed.
Vrijdag gaat ook een deel van Kanaal ZZ weer open. Dit is tijdelijk alleen voor het rechts afslaand verkeer vanaf het noorden, de stad in.

FlorijnAs

De bouw van de ‘Blauwe Klap’ is onderdeel van het FlorijnAs-project Blauwe As. Hiermee maakt Assen Het Kanaal met de inzet van geld van het Rijk weer bevaarbaar. De Blauwe As krijgt 6 beweegbare bruggen en 2 sluizen. De nieuwe vaarroute gaat in 2017 open voor de recreatievaart.