Bonnie en Clyde vanaf maandag voor de rechtbank in Assen

DELEN

ASSEN – De Nederlandse versie van Bonnie en Clyde staat vanaf maandag 2 maart voor de rechtbank in Assen. Het criminele duo Antonio van der P. (25 jaar) en Enise B. (20 jaar), dat vorig jaar een spoor van geweld trok door Nederland wordt door het Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag.

De rechtbank heeft vijf dagen voor de zaak uitgetrokken.

Reconstructie

De gewelddadige rooftocht begint in de nacht van 9 op 10 februari 2014 bij Echten. Van der P. en B. dwingen een automobilist tot stoppen en sluiten hem op in de kofferbak van zijn auto. De man weet te ontsnappen.

Dezelfde dag slaat het duo toe in Meppel, 20 kilometer verderop. Tijdens een inbraak in een woning worden ze betrapt door de bewoonster. Zij wordt onder bedreiging in de kofferbak van haar auto meegenomen en die nacht in een bos bij Lelystad achtergelaten. Daar wordt ze de volgende ochtend in verwarde toestand door voorbijgangers gevonden. Voor de politie zijn het op dat moment nog twee mysterieuze, maar los van elkaar staande zaken. Dat verandert een week later.

Op 18 februari wordt een woning in het Brabantse Lage Mierde overvallen. De bewoner raakt daarbij gewond en wordt samen met drie anderen gekneveld door de overvallers in het huis achtergelaten.

Het is voor de politie vanaf dat moment duidelijk dat achter de drie zaken dezelfde daders schuil gaan: een man en een jonge vrouw. De politie, in de overtuiging dat de twee opnieuw zullen toeslaan, slaat groot alarm en waarschuwt met name voor Van der P., die vuurwapengevaarlijk zou zijn.

Dat blijkt enkele dagen later het geval. Van der P. schiet op een camping in Enschede op 24 februari een man neer, die hem en B. betrapt bij een inbraak in een caravan. Daarna gijzelen de twee een gezin, waarna de vader door Van der P. en B. wordt meegenomen. Hij wordt in Ahaus, over de grens met Duitsland, uit zijn auto gezet.

De politie zet dan een voor Nederlandse begrippen ongekende klopjacht op, waaraan ook de Duitse politie deelneemt. Twee dagen later, op 26 februari, herkent een restauranthoudster in Schwerte, bij Dortmund, het duo van het opsporingsbericht op de Duitse televisie en tipt de politie. Een arrestatieteam slaat de twee in de boeien in hun hotelkamer.

Liveblog

Maandag doet Nieuws in Assen ‘live’ verslag vanuit de Rechtbaak in Assen. Het ‘liveblog’ is te volgen via ons Twitter account @nieuwsuitassen