‘Bonnie en Clyde’ voor de rechtbank in Assen ,,We zijn niet onmenselijk”

DELEN

ASSEN – Met een flinke vertraging is vandaag de rechtszaak begonnen tegen het misdadige duo Antonio van der P. en Enise B. Het stel dat vorig jaar februari een spoor van geweld trok door Nederland zat vandaag hand in hand en geschouderd in de ‘Grote Zaal’ van de rechtbank in Assen.

Het tweetal dat ook wel ‘Bonnie en Clyde’ wordt genoemd liet een spoor van geweld achter door misdaden te plegen in Echten, Meppel, Lage Mierde  en Enschede verklaarde vandaag het ‘normaal’ te vinden hoe ze zijn omgegaan met hun slachtoffers, waarvan enkele aanwezig waren in de rechtszaal. ,,Al klinkt het misschien wrang, maar we deden niet denigrerend ofzo”, aldus van der P.

Medeleven betoond

“ We hebben ook medeleven betoond. We zijn in die zin niet onmenselijk” Enise B.

Het geweld wat het duo gebruikte, kwam omdat hun slachtoffers niet of onvoldoende meewerkte, zo bleek uit de verklaring. Een 52-jarige vrouw uit Meppel, waar het tweetal op 10 februari vorig jaar inbrak, werd door Van der P. twee keer met een mes gestoken om haar pincode van de kluis af te geven. Enise B. bekende tegenover de rechtbank dat ze de vrouw met een steelpan op haar hoofd had geslagen ,,Ze was hysterisch en aanvallend”. De 52-jarige Meppelse werd  in haar auto meegenomen naar de Oostvaardersplassen bij Lelystad en daar midden in de nacht onder takken en een boomstam bloedend en vastgebonden achtergelaten. Onderweg werd zij ‘gelijkwaardig’ behandeld, aldus het tweetal. ,,Als ze drinken wilde, kreeg ze dat. Als ze moest plassen, stopten we. We gaven haar een jas. We hebben ook medeleven betoond. We zijn in die zin niet onmenselijk.”

Reeks gewelddadigheden

Koel en kil reageerde het ‘gangsterduo’ gedetailleerd op vragen van de rechtbank dat de hele week voor de zaak heeft uitgetrokken en dinsdagmorgen wederom inhoudelijk in zal gaan op de reeks gewelddadigheden.

Het stel werd na een klopjacht, op 26 februari 2014 gepakt in Duitsland. In de plaats Schwerte werden ze herkend toen ze een pizza zaten te eten. In augustus legde het stel een bekentenis af.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de 25-jarige Van der P. en de 20-jarige B. van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag.

De rechtbank doet op 2 april uitspraak om 13.00 uur.