Budget Beschermd Wonen steeds groter probleem

DELEN

ASSEN – De VNG en staatssecretaris Van Rijn (VWS) hebben op 7 april een overleg over onder andere het budget voor de Wmo 2015. Voor het onderdeel Beschermd Wonen heeft de VNG deze week een claim bij het Rijk gelegd om tekorten bij gemeenten aan te vullen, zo laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten.

De zorg en ondersteuning  voor een groep zeer kwetsbare burgers moet doorgaan, (centrum) gemeenten met een tekort op het budget kunnen dit niet zelf oplossen.

Budgetten Wmo

Voor wat de overige Wmo-onderdelen betreft, zal de VNG bij de staatssecretaris met klem aanvoeren dat gemeenten niet geconfronteerd kunnen worden met andere budgeten dan eerder vastgesteld en gecommuniceerd. Ook niet na 2015.

Beschermd Wonen

Voor Beschermd Wonen geldt de afspraak dat het budget zonder korting overkomt. Dit maakt het gemeenten mogelijk het overgangsrecht van bestaande cliënten te garanderen. Voor zorg in natura is dat overgangsrecht vijf jaar.

Miljoenen tekort

De tekorten op het Wmo-onderdeel Beschermd Wonen bedragen miljoenen, blijkt uit een ronde langs gemeenten. De problemen zijn al langer bekend. Veel centrumgemeenten laten weten een zwaar tekort te hebben waardoor ze soms maar voor een deel van het jaar contracten konden afsluiten.