• do. jun 13th, 2024

Aanzienlijke stijging van Chinese import uit Nederland ondanks beperkingen

DoorSanne van der Heijden

mei 9, 2024

Ondanks recente beperkingen op de verkoop van apparatuur voor de productie van halfgeleiders, heeft China afgelopen maand voor meer dan een miljard dollar aan goederen uit Nederland geïmporteerd. Uit de gegevens die donderdag zijn vrijgegeven blijkt dat de import uit Nederland met 32% is gestegen ten opzichte van een jaar eerder, tot een totaal van 1,4 miljard dollar.

Hoewel de gedetailleerde uitsplitsing van deze handel pas later deze maand bekend zal worden gemaakt, is het aannemelijk dat een aanzienlijk deel van deze import bestaat uit machines van het Nederlandse bedrijf ASML Holding NV, een toonaangevende fabrikant van apparatuur voor de productie van halfgeleiders.

Deze opmerkelijke groei in import komt op een moment waarop wereldwijde spanningen rond technologie en handel toenemen. Nederland, bekend om zijn geavanceerde technologie in de halfgeleidersector, blijft een cruciale leverancier voor China, ondanks de strikte regels die bedoeld zijn om de verspreiding van gevoelige technologieën te beperken.

Deskundigen suggereren dat deze groei niet alleen wijst op de aanhoudende vraag vanuit China naar hoogwaardige technologische producten, maar ook op het vermogen van Nederlandse bedrijven om zich aan te passen aan de veranderende regelgeving zonder significante verstoring van hun export.

Deze trend heeft potentieel verstrekkende gevolgen voor de wereldwijde halfgeleidermarkt, waarin de vraag naar snellere en efficiëntere chips blijft stijgen. De voortdurende handel tussen Nederland en China, ondanks de politieke en economische uitdagingen, benadrukt de onderlinge afhankelijkheid in de wereldwijde toeleveringsketens.