Burgemeester Marco Out aan het woord

DELEN

In april is Marco Out honderd dagen burgemeester van Assen. Een mooie gelegenheid om hem over zijn ervaringen te laten vertellen.

Wat valt je op aan Assen?

In Assen gebeurt veel. Kijk alleen even naar het programma van de FlorijnAs. Ik vind het best bijzonder dat Assen met geld dat de stad van het Rijk heeft gekregen zo ver in de toekomst kan investeren. Mensen ervaren al die activiteiten die er zijn vaak als vanzelfsprekend terwijl het dat niet is. Voor Assenaren valt daarom nog veel meer te ontdekken aan hun stad. Tijdens mijn recente fietstocht langs alle (42!) stembureaus viel het mij ook op dat er in Assen veel mooie plekken zijn om te wonen. Omdat ik op die dag dwars door de stad fietste (en niet recht op één doel af), was dat een heel andere manierom de stad en mensen in Assen te leren kennen.

Je twittert regelmatig. Hoe kom je tot een keus iets wel of niet te twitteren?

Ik twitter maar over een deel van mijn werkzaamheden. Veel onderwerpen zijn natuurlijk vertrouwelijk of in discussie. Ik twitter juist over die zaken waarbij ik ambassadeur van Assen ben. Zo twitterde ik ‘Max
Verstappen welkom in Assen’ toen bleek dat hij in augustus met zijn bolide naar de Gamma Racing Day komt. Twitter vind ik ook een goede mogelijkheid om mijn waardering te laten blijken voor wat ik tijdens mijn werk mee maak en tegen kom. En het blijkt dat het meer aandacht voor iets kan oproepen. Toen ik iets twitterde over struikelstenen bleek dat meerdere mensen het Facebook account van de Stichting Struikelstenen zijn gaan volgen. Overigens blijven Twitter en Facebook voor aandacht en contact maar een kleine en aanvullende bijdrage leveren.

Wat vind je als burgemeester een uitdaging?

Een uitdaging vind ik dat we de komende jaren met z´n allen, college, inwoners, ondernemers en instellingen voor grote opgaven staan terwijl we juist minder geld kunnen uitgeven. Zo hebben we de Jeugdzorg en Participatiewet als gemeentelijke taak er bij gekregen en organiseren we de WMO anders. We krijgen voor de uitvoering van die wetten wel minder geld van de overheid. En we moeten veel bezuinigen, op gebouwen of groenonderhoud bijvoorbeeld. Ik vind het een uitdaging om met elkaar, in contact met alle Assenaren, die bocht op een goede manier te maken.

Hoe anders is het om burgemeester van Assen te zijn dan van Borger-Odoorn?

Het is anders. En dan is de volgende vraag natuurlijk hoe anders? Laat ik twee voorbeelden noemen. Ik houd mij in Assen meer bezig met wat ik noem de grote onderwerpen zoals de kazerne. We proberen door
middel van samenwerking met andere partijen het behoud van de kazerne tot in lengte van jaren veilig te stellen. Een ander voorbeeld is dat ik mij nu bezighoud met de noordelijke samenwerking. Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. Net als in Borger- Odoorn zit ik de raadsvergadering voor en vorm ik een college met wethouders die bepaalde beleidsgebieden onder zich hebben. En als ik nog een verschil mag benoemen, de ambtelijke ondersteuning in Assen is veel groter dan in Borger-Odoorn. Zo werkt er voor de veiligheid van de stad een team van vijf medewerkers.

Wil je nog iets kwijt als burgemeester van Assen?

Mensen hebben mij deze kleine vier maanden mooie maar ook verdrietige en ingrijpende ervaringen verteld. Het bijzondere van dit ambt is dat, hoe klein misschien ook, ik vanuit mijn positie kan proberen iets voor hen te betekenen. Ook wil ik tegen de inwoners van onze gemeente zeggen vooral het contact te zoeken met de medewerkers op het stadhuis als zij de gemeente nodig hebben. Zonder te komen tot een
concept van ´u vraagt , wij draaien´, gaan zij graag met u in gesprek.

Bron: Gemeente Assen