CBK Drenthe presenteert Timeport De Nieuwe Kolk Assen

DELEN

CBK Drenthe presenteert Timeport De Nieuwe Kolk Assen

CBK Drenthe organiseert in samenwerking met Bioscoop de Nieuwe Kolk en de Asser Filmliga een filmprogramma in het kader van de tentoonstelling Timeport van fotograaf Frank van der Salm. Op 20, 26 en 28 augustus draaien er drie films in de bioscoop van De Nieuwe Kolk, waaronder; Playtime van Jaques Tati, 24City van Zhangke Jia en Brazil van Terry Gilliam. Voorafgaand aan deze films wordt er een inleiding gegeven in de tentoonstelling Timeport, in het CBK Drenthe. Sprekers met verschillende achtergronden geven een eigen visie op de film en bespreken deze in relatie tot de tentoonstelling. Het programma is samengesteld in het kader van de tentoonstelling waarin de relatie en wisselwerking tussen visuele media en de werkelijkheid een belangrijk uitgangspunt is.

Timeport

Film is een van de meest toegankelijke media van deze tijd. Overal waar we zijn kunnen we films kijken, in het vliegtuig, de bus en onderweg, op de laptop en tablet. Film is een medium waarin veel, misschien wel alles wat wij ons voor kunnen stellen mogelijk is. Het is een medium waarin de vraag ‘wat als…?’ een zichtbare vorm krijgt. In de tentoonstelling Timeport is te zien dat film, reclame, tv en entertainment van invloed zijn op de inrichting en vormgeving van de onze werkelijkheid en leefomgeving. Een voorbeeld is de foto Timeport uit 2010. Een beeld dat rechtstreeks uit een sciencefiction film uit de jaren 80 gekomen kan zijn. Toch is de foto gemaakt op een bestaande locatie, namelijk in een kantoorpand in Zuid Korea. De fictieve wereld van de sciencefiction film en de zakelijke werkelijkheid in Zuid-Korea lopen hier in elkaar over.

Films

De eerste film die in het filmprogramma is Playtime van Jaques Tati. Deze film is een voorbeeld van budgetoverschrijding, megalomane regisseurs-dromen en imposante nep-architectuur. Tati liet op ware grootte een complete stad – inclusief snelweg en schaalmodellen van wolkenkrabbers – nabouwen. In deze (zestien vierkante kilometers grote) stad, Tativille genaamd, filmde Tati ruim negentien maanden onafgebroken met een leger van ruim veertigduizend figuranten. Die figuranten zijn steeds te horen op de achtergrond, eindeloos geroezemoes in wel honderd verschillende talen. De film wordt ingeleid door Jord den Hollander, zelfstandig architect en filmmaker in Amsterdam. Als gastdocent doceert Den Hollander aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam, de Design Academy in Eindhoven, en de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam.

Frits Gierstberg, Hoofd tentoonstellingen van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en bijzonder hoogleraar fotografie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, zal de film 24City van Zhangke Jia inleiden. Deze mix tussen documentaire en speelfilm, speelt zich af in Chengdu in China. De film draait om een fabriek die wordt neergehaald om plaats te maken voor een wolkenkrabber. Het script is gebaseerd op een gebeurtenis die Ke Jia in 2006 in het nieuws zag. In Chengdu werd een stuk land met daarop de fabriek verkocht aan een ontwikkelaar die de fabriek liet neerhalen en een nieuw appartementen complex liet bouwen, genaamd ‘24 City’. Dit verhaal representeert de enorme en razendsnelle ontwikkeling van het moderne China. Zhangke Jia brengt het effect van de veranderingen in de directe leefomgeving op het sociale en psychologische leven van de arbeiders in beeld.

Tot slot is de sciencefiction film Brazil te zien. Het verhaal speelt zich af in een fictieve wereld. Die wereld bestaat uit zielloze betonnen torens, troosteloze gebouwen met inwoners die bestuurd worden door een ‘Ministerie van Informatie’.  Een harde organisatie die niets anders vraagt dan volledige gehoorzaamheid aan zichzelf. Ze bestaat uit een enorm bureaucratisch bolwerk dat al het papierwerk die het verzamelen van informatie met zich mee brengt, moet verwerken. De man die in dit verhaal de hoofdrol speelt, Sam Lowry, is een klerk in de laagste afdeling van het ministerie. Terwijl hij zijn geestdodende baan uitzit, droomt hij over een vrouw. Wanneer hem gevraagd wordt een in zijn werk gemaakte fout te herstellen, ontmoet hij de vrouw uit zijn dromen. Spanning en intriges worden gevolgd door een goed einde. Tenminste zo lijkt het… David Stroband zal de film inleiden. Stroband is kunsthistoricus en docent reflectie aan Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Minerva in Groningen.

Samenstelling

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Frank van der Salm en Colin Huizing. De relatie en wisselwerking tussen visuele media en de werkelijkheid is het uitgangspunt geweest bij de samenstelling van dit programma. Met een gevarieerd aanbod en verschillende sprekers wordt dit uitgangspunt vanuit diverse invalshoeken uitgelicht.

Programma

20 augustus – Playtime ingeleid door Jord den Hollander
26 augustus – 24City ingeleid door Frits Gierstberg
28 augustus – Brazil ingeleid door David Stroband

Tijd

18.30 uur inleiding in het CBK Drenthe
19.00 uur film in Bioscoop De Nieuwe Kolk

Vanaf 18.00 uur is er gelegenheid om samen met een medewerker van het CBK Drenthe de tentoonstelling te bekijken.

Kosten

€ 6,- per persoon

Kaartverkoop en reserveren. Bioscoop De Nieuwe Kolk. Telefoonnummer 088 – 012 8000

Locatie

Centrum Beeldende Kunst Drenthe
De Nieuwe Kolk
Weiersstraat 1 – 9401 ET Assen