CDA: Geef de Assenaren buurtrechten

DELEN
E-bike proberen? Start actie stap-op-en-probeer

ASSEN – Het CDA Assen gaat tijdens de raadsvergadering van donderdag 21 mei een motie indienen om Assenaren meer rechten te geven, namelijk buurtrechten. De gemeente trekt zich meer terug en vraagt van inwoners om meer met elkaar zelf te doen.

Het CDA vindt dat op zich een goede ontwikkeling, maar geef de Assenaren dan ook rechten om zaken goed te regelen.

Buurtrechten

Buurtrechten is een fenomeen wat uit Engeland is komen overwaaien. Een aantal gemeenten in Nederland experimenteren met deze werkwijze. Bij buurtrechten kan aan de volgende rechten worden gedacht: het recht om uit te dagen, het recht op buurtplanning en het recht op (mede) gebruik van maatschappelijk vastgoed. Deze rechten kunnen ervoor zorgen dat inwoners echt iets te zeggen krijgen over hun eigen wijk en vraagt van de gemeente een meer faciliterende rol.

Meer samenwerking tussen inwoners en gemeente

Het CDA ziet dat veel betrokken Assenaren iets willen betekenen voor hun eigen leefomgeving. Nog te vaak lopen ze aan tegen obstakels als logge besluitvorming, bureaucratie of ambtelijke onwennigheid. Met deze buurtrechten wil het CDA maximale zeggenschap creëren voor inwoners en ruimte voor bewonersinitiatief waarbij de gemeente en inwoners gelijkwaardige gesprekspartners zijn.