Cliënten Promens Care als Gast van de Staten

DELEN

ASSEN – Woensdag stond een bezoek aan het provinciehuis in Assen op het programma van 23 cliënten van Promens Care. Ze waren hier op uitnodiging van de Vrienden van Promens Care. De vrienden hoopten op deze manier een brug te kunnen slaan tussen de cliënten en de politiek.

Het was een bijzondere bijeenkomst waar Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar, ruimschoots de tijd nam om in de mooie Statenzaal met de cliënten in gesprek te gaan. Hij stelde vragen als “Wie ben ik eigenlijk? Wat gaan we doen op 18 maart? Op welke partijen kun je stemmen? Hij sloot af met de opmerking dat hij alle aanwezigen op 19 maart zou bellen om te vragen of ze wel gestemd hadden. Een van de cliënten merkte op dat hij dat vast niet ging doen omdat hij zijn nummer niet had. Ja, daar had hij een punt…

Eerste rechtbank

Een aantal cliënten stond te popelen om nog met Jacques Tichelaar op de foto te gaan en ook daar werkte hij graag aan mee. Afsluitend werd er nog een mooie groepsfoto met hem gemaakt en toen moest hij weer gauw aan de slag met zijn dagelijkse werkzaamheden. Statenlid Gea Smith van GroenLinks en Dick Dijkstra van het CDA namen het stokje van hem over. Ze lieten met een aansprekende presentatie zien wat er zoal speelt in de provincie Drenthe. Zo zijn we onder andere te weten gekomen dat Drenthe dit jaar 200 jaar bestaat en dat de Balloërkuil de allereerste rechtbank van Drenthe was. De presentatie werd afgesloten met een leuke quiz met vragen over de provincie.

Superprovincie

Een vraag stellen in de Statenzaal is een hele belevenis zo merkten de aanwezigen. Had je een vraag dan moest je op een knopje voor je drukken. Vervolgens ging er een rood lampje branden in de microfoon voor je en kwam je levensgroot in beeld op een groot scherm voorin de zaal. Dit weerhield een aantal cliënten er gelukkig niet van om een vraag te stellen. Sigrid was één van hen. Ze liet Gea en Dick weten dat ze in Den Haag niet goed bezig zijn, omdat ze nog maar € 13,- voedingsgeld per week krijgt. Dave vroeg zich af of er nog een superprovincie komt van Friesland, Groningen en Drenthe samen en Hans maakt zich veel zorgen over de veiligheid van de weg voor zijn huis omdat daar in de afgelopen tijd erg veel ongelukken zijn gebeurd.

Rondleiding

Na een heerlijke lunch volgde er nog een uitgebreide rondleiding door het gebouw en zo kregen we dus echt een kijkje achter de schermen. Overal hardwerkende mensen die graag iets wilden vertellen over hun werkzaamheden.

Conclusie

Reacties van de aanwezigen na afloop: “hartstikke leuk, veel van opgestoken, manier van vertellen was lekker dichtbij ons, interessant, aardige mensen, leuk om de binnenkant van het gebouw gezien te hebben, ook leuk om de commissaris van de Koning te ontmoeten.”

Agnes Brink, Communicatiemedewerker Promens Care