Cliënten schuldhulpverlener nog verder in de problemen

DELEN
ASSEN – Stichting M-Projecten uit Assen is een stichting die sinds 1 juni 2013 schuldhulpbemiddeling en budgetbalans voor particulieren en kleine zelfstandigen doet.

Op de website van de stichting staat triomfantelijk geschreven “Wij zouden graag uw vertrouwen winnen door u de beste service aan te bieden die er in onze bedrijfstak bestaat”. Of de stichting dit waar maakt, blijkt niet uit de klachtenregen die de stichting over zich uit krijgt gestort.

Schuldhulpverleners helpen om weer orde op zaken te stellen als u in de financiële problemen komt of dreigt te komen. Cliënten van Stichting M-Projecten zouden vervallen in schulden in plaats dat ze geholpen werden met hun schulden, aldus een van de vijf gedupeerden die bij onze redactie bekend zijn.

Klachten schuldhulpverlener

De klachten zijn onder anderen dat rekeningen niet tijdig of in zijn geheel niet worden betaald. Een cliënt is hierdoor reeds vier maal afgesloten geweest van een mobiel abonnement. Een ander reed, zonder het te weten, enkele weken rond zonder dat de wegenbelasting van zijn auto was betaald. Eigen bijdrages voor het gebruik van een scootmobiel zouden niet worden betaald. Energierekeningen die zolang onbetaald bleven dat een huishouden afgesloten werd van stroom- en gas, afsluiting internet en televisie en deurwaarders die herhaaldelijk op de stoep staan bij cliënten.

De stichting behartigt ook de financiële belangen van cliënten, die daar vanwege medische, psychische of sociale redenen zelf niet toe in staat zijn. Gelden waaronder Wajong-uitkeringen.

Voor de dienstverlening als schuldhulpverlening en het beheer van gelden brengt Stichting M-Projecten haar cliënten € 50,- a € 75,- per maand in rekening.

Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren

Een woordvoerder van de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) wijst onze redactie op het volgende: “Sommige organisaties weten niet dat ze voor schuldhulpverlening geen geld in rekening mogen brengen bij schuldenaren. Andere organisaties zijn zich hier wel bewust van, maar doen het toch. Dit terwijl het vragen van een vergoeding voor schuldhulpverlening bij wet is verboden (artikel 47 en 48 van de Wet op het Consumentenkrediet). Vaak bieden deze organisaties ook budgetbeheer aan, terwijl zij op grond van artikel 3:5 van de Wet op het financieel toezicht, vaak niet bevoegd zijn om gelden te beheren of aan te trekken van particulieren. Mocht zo’n organisatie namelijk failliet gaan en het geld wordt niet beheerd op een rekening die alléén op naam van de cliënt staat, dan verdwijnt dit geld in de boedel.

Op bovenstaande zijn echter uitzondering laat de NVVK woordvoerder weten “Onder anderen de Gemeentelijke Krediet Banken en bedrijven die een vergunning hebben zijn hiervan uitgesloten”.

Bedreigingen

In het kader van hoor en wederhoor is contact gezocht met Henk Dijkstra van Stichting M-Projecten. Na talloze telefoontjes en mails is betreffende niet bereikbaar voor commentaar. Wel heeft Dijkstra een cliënt die de zaak aanhangig heeft gemaakt in de media vandaag telefonisch bedreigt, hierbij zou Dijkstra de man herhaaldelijk hebben toegesproken, dat als hij dit weer flikte, hij zwaar in de problemen zou komen. Nieuwssite Moi Assen, die een item plaatsten over de toestanden bij de stichting werd eveneens dreigend gesommeerd het item te verwijderen van hun website. Zo niet, dan kregen ze een advocaat op hun dak.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen