Code oranje: Grootschalige gladheid door ijzel

DELEN
ASSEN – In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden is er code oranje van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel.

Ook in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Komende uren kan de gladheid zich nog iets verder zuidwaarts uitbreiden.

In het noorden en noordoosten houdt de gladheid waarschijnlijk aan tot donderdagochtend. Elders verdwijnt de gladheid in de loop van de avond.

Advies Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Automobilisten moeten er rekening mee houden dat woensdagochtend naast de drie noordelijke provincies ook delen van Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht te maken kunnen krijgen met lokale gladheid als gevolg van ijzel.

Automobilisten worden opgeroepen om de weersverwachting en de verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden en hun rijstijl aan de winterse omstandigheden aan te passen. Dat betekent onder andere voldoende afstand houden en de snelheid te matigen.

IJzel

Rijkswaterstaat zal, indien nodig, net als de afgelopen dagen volop strooien. Ondanks deze inzet kan gladheid niet altijd worden voorkomen. Het bestrijden van ijzel is lastig. De winterse neerslag bevriest zodra deze op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan in korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.

Inzet

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen dagen hard gewerkt om de snelwegen in het noorden van het land weer begaanbaar te maken. Er is in 366 ritten bijna 3 miljoen kg zout gestrooid.


Facebook Nieuws in Assen


Bowlen in Assen