Code oranje wegens zware ijzel

DELEN
ASSEN – Het KNMI meldt voor vanavond code oranje. Dit voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en op de Waddeneilanden wegens ijzel op uitgebreide schaal. Deze ijzel kan tot het einde van dinsdagochtend aanhouden.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in de regio’s Groningen, Friesland en Drenthe de weg niet op te gaan als dat niet per se noodzakelijk is. Er zal naar verwachting sprake zijn van zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Code oranje (extreem weer) geldt tot en met dinsdag 12.00 uur.

Verwachting

Vanavond is de kans groot dat de lichte sneeuwval over gaat in regen. Doordat het aan de grond blijft vriezen kan op veel plaatsen verraderlijke gladheid ontstaan door ijzel. Ook op plaatsen waar gestrooid is kan het glad worden.
De weggebruiker kan vanavond door de veranderende weersituatie gemakkelijk op het verkeerde been worden gezet. Doordat de sneeuw overgaat in regen zou je kunnen denken dat de conditie op de weg verbetert, maar niets is minder waar. Zodra de temperatuur van de weg onder nul daalt zal de regen vastvriezen en een ijskorst vormen. Deze snel optredende vorm van gladheid is niet alleen gevaarlijk doordat hij moeilijk te zien is, maar ook doordat ijzel veel lastiger is tegen te gaan door de gladheidsbestrijdingsdiensten. Eenmaal bevroren vormt de regen een harde korst die met het gestrooide zout lastig is weg te krijgen. Daarna zal het zout wegspoelen waardoor de strooiwagens meerdere rondes zullen moeten maken, zo laat Weeronline weten.

Aanhoudende gladheid

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag maakt het noordoosten opnieuw kans op gladheid door winterse neerslag en bevriezing.


Facebook Nieuws in Assen


Bowlen in Assen