Codename: Energy! nieuwe beleving in het Drents Museum

DELEN

Assen – “Waar krijg jij energie van ?”. Een prijsvraag van het Drents Museum voor leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. De leerlingen werd gevraagd om een filmpje te maken met energie in de hoofdrol. Drie scholen wonnen hiermee een compleet verzorgd bezoek aan Codename: Energy!, de nieuwe expositie over energie in het Drents Museum. Maandag 22 mei werden ze met een speciale bus opgehaald om de expositie feestelijk te openen.

De drie origineelste inzendingen waren afkomstig van groep 7/8 van OBS De Klimop (Ter Apelkanaal), groep 7 van OBS De Toekan (Oosterwolde) en groep 7 van CBS De Schutkampen (Smilde). Ilse Warringa (Klokhuis) en Sergio IJssel (Klokhuis, Flikken Maastricht) in de rol van Genieke en Storm verwelkomden de scholen, die in drie groepen een bezoek brachten aan het museum.

Om half twaalf was het de beurt aan OBS De Toekan uit Oosterwolde. De leerlingen hadden een filmpje gemaakt in de klas. Ze beeldden allemaal een activiteit uit, maar stonden daarbij nagenoeg stil; armpje drukken, oefenen achter de pc, een selfie maken, drinken etcetera. Volgens de leerlingen werd er wel energie verbruikt, want: “Als je stilstaat blijft je hart nog wel steeds pompen en zo hou je ook energie over voor andere dingen”. Zuinig omgaan met energie.

TrapjeSapje was de eerste activiteit voor de leerlingen. Vijf kinderen per groepje moesten een sapje maken. De jongens speelden hierbij tegen de meisjes. Sinaasappelsap en fruit in de blender en de leerlingen wekten energie op door te fietsen. Vervolgens werd het sapje in bekers gedaan en kon het geheel versierd worden met fleurige rietjes en stukjes fruit. De meisjes zeiden al vrij snel: “De jongens kunnen toch niet winnen van ons”. En dat bleek wel, want de meisjes wonnen de activiteit. Er werd gelet op een aantal dingen: snelheid, opmaak en netheid. Ze hadden de bekers mooi versierd met bosbessen langs de rand van de beker. Ook hadden ze keurig gewerkt, er lag geen vlekje sap op de vloer. Als prijs wonnen de meisjes de Bosatlas van de Energie.

Vervolgens mochten ze de tentoonstelling bezoeken, of eigenlijk ervaren. Spelenderwijs leerden de kinderen hoe hun voorouders met energie omgingen en hoe zij met energie kunnen omgaan. Bij de ingang van de tentoonstelling kregen ze allemaal het logboek van het Energy-Lab. In het logboek ontbrak hier en daar wat informatie. Aan de leerlingen de taak om de ontbrekende informatie in te vullen door het maken van verschillende opdrachten. Die opdrachten waren heel divers. Ze moesten onder andere het verschil ervaren tussen twee katrollen door een gewicht op te tillen. “Heee, die rechter gaat veel gemakkelijker”, waarop een andere leerling zegt: “Ja, logisch, dat komt door de verschillende katrollen”. En zo gaf hij al meteen antwoord op de vraag in het logboek.

In het logboek staat ook de vraag waar de prijsvraag mee begon: “Wat geeft jullie energie ? Maak samen een top drie”. En als top drie werd genoemd: 1. Sinterklaas 2. De kerstman 3. Een poes. Een andere leerling wilde graag op de foto gezet worden, want “dan wordt mijn broer helemaal gek”. Ook weer energie dus.

“Wilt u mij in de krant zetten ?”

Codename: Energie!, een interactieve beleving voor jong en oud, waar energie de hoofdrol speelt. Een tentoonstelling die je moet beleven en die je leert hoe je energie opwekt en hoe je bewust omgaat met energie. Te bezoeken in het Drents Museum