College volgen in het Drents Museum Assen

DELEN

Wil jij slimmer zijn dan jouw juf of meester en wil je alles weten over uitvindingen rond 1900? Kom dan dit voorjaar naar de colleges van de Museum Jeugd Universiteit in het Drents Museum. De Museum Jeugd Universiteit is bedoeld voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De leuke, bijzondere en grappige lezingen duren ongeveer een uur en kinderen kunnen naar hartenlust vragen stellen. Want weet jij hoe een onderzeeboot werkt? En wil je graag weten waarom het leger zo dol is op uitvinders? Experts, waaronder Jaffe Vink (filosoof en publicist) en Harry de Bles (directeur marinemuseum), vertellen over deze en andere interessante onderwerpen tijdens de colleges.

Een collegekaart voor vijf lezingen kost € 25,-. De prijs is inclusief diploma en museumentree voor één ouder op de dag van het college. Het eerste college vindt plaats op zondag 15 februari. Inschrijven kan via www.museumjeugduniversiteit.nl. Aanmelden is noodzakelijk (vol = vol).

Programma

Wie is er bang voor de vooruitgang?

Zondag 15 februari om 12.30 uur
Jaffe Vink, filosoof en publicist

Wat zien we op het schilderij De aardappeleters van Vincent van Gogh en wat zien we vooral niet? Het is 1885 in het Brabantse dorp Nuenen. Wat eet de familie De Groot, wat drinken ze en konden ze eigenlijk wel lezen en schrijven? Was er in 1885 al elektriciteit, hadden ze een kraan en gingen ze toen wel naar school? In dit college leer je hoe het leven in 1885 was en wat er allemaal veranderd is in de afgelopen jaren.

Hoe vaart een duikboot onder water en hoe komt ‘ie weer boven?

Zondag 15 maart om 12.30 uur
Harrry de Bles, directeur Marinemuseum

De onderzeeboot werd omstreeks 1900 in veel landen het nieuwe wapen van de oorlogsvloot. Maar waarom zou je met een vaartuig onder water willen duiken? Wie bouwde de eerste onderzeeboot? Hoe diep en hoe lang kun je met een onderzeeboot varen? Is er een verschil tussen een duikboot en een onderzeeboot? Worden onderzeeboten alleen gebruikt als ‘oorlogsschip’? Welke taken hebben de onderzeeboten van de Koninklijke Marine vandaag? Op deze en andere vragen geeft Harry de Bles het antwoord. Ben jij ‘klaar voor onder water’?

Waarom is het leger zo dol op uitvinders?

Zondag 12 april om 12.30 uur
Dirk Staat, publieksconservator Nationaal Militair Museum

Communiceren vanaf een afstand met elkaar is voor ons vanzelfsprekend. Dat was vroeger wel anders. In 1895 probeert Guglielmo Marconi al op jonge leeftijd signalen te verzenden. Het begint met een zender in de raamopening en een ontvanger op een heuveltje een paar honderd meter verderop. Al gauw is deze afstand groter geworden en neemt het leger deze uitvinding over. Maar dit is niet de enige uitvinding waar het leger rond 1900 zijn voordeel mee doet. Wat kan het leger bijvoorbeeld met een fiets? En met een auto?

Hoe kun je schrijven met licht?

Zondag 26 april om 12.30 uur
Anne Knipping, kunsthistorica

Wist jij dat het nemen van de eerste foto’s wel twintig uur kon duren en dat bij het ontwikkelen hele giftige kwikdampen werden gebruikt? Begin 1800 doen twee Fransmannen een uitvinding die de wereld voorgoed verandert: de fotografie. De ontwikkeling van de fotografie gaat snel, want binnen een tiental jaren kan iedereen met een druk op de knop zijn eigen foto maken. In dit college leer je van alles over de uitvinding en ontwikkeling van de fotografie.

Welke uitvindingen waren te zien op de Wereldtentoonstelling in 1900?

Zondag 31 mei om 12.30 uur
Sophie van Steenderen, kunsthistorica

We gaan 115 jaar terug in de tijd! Samen bezoeken we de Wereldtentoonstelling in het jaar 1900. Met een heuse lopende band verplaatsen we ons over het tentoonstellingsterrein, terwijl we ons verbazen en verwonderen over de nieuwste snufjes en grandioze uitvindingen. We maken een virtuele reis met een luchtballon en worden zeeziek op een schip dat niet vaart. Komt dat zien, komt dat zien…