Consument ziet Factory Outlet Center in Assen wel zitten

DELEN

ASSEN – Het zal de meeste Assenaren niet zijn ontgaan: De gemeente Assen en F.O.C Assen B.V. hebben onlangs een intentieverklaring getekend voor de bouw van een Factory Outlet Center in de nabijheid van het TT Circuit in Assen.

De mogelijke komst van de outlet stuit bij het Midden- en Kleinbedrijf in Assen op felle weerstand. Dat bleek vorige week dinsdagavond op de discussiebijeenkomst van Binnenstadsvereniging MKB Assen in De Nieuwe Kolk te Assen. Het overgrote deel van de aanwezigen kwam aan het eind van deze avond tot de conclusie: Het MKB Assen en vele regionale MKB-ers zien de komst van een F.O.C. niet zitten! Voorbij is gegaan aan de wensen van de consument, want een rondgang door de binnenstad van Assen en onderzoek op social media leert dat de consument in Assen, de komst van een outlet wél zit zitten! Vooral het goedkoop aankopen van dure merkkleding en schoeisel tot 40% korting ziet de consument maar wat graag tegemoet.

E-commerce deel business model

MKB-ers, en met name in de mode, schoenen en sport branche, hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk. De economische malaise, het parkeerbeleid in Assen, de leegstand in de binnenstad en de mogelijke komst van een outlet zijn veelgehoorde boosdoeners.  De grootste dreiging zal men echter

“ De internet verkopen zullen de komende jaren een grote vlucht gaan nemen en zo’n 30% van alle verkopen in beslag gaan nemen.” Raymond Coronel

moeten zoeken in de verkoop via het internet. Een klein onderzoek in Assen wijst uit, dat meer dan 50% van de zelfstandige retailer in Assen de consument niet bedient via het internet. Ze hebben geen website, of een webshop. Op de één of andere manier wil het bij de gemiddelde ‘retailer’ er gewoon niet in dat e-commerce, webshop c.q. digitale etalage, tegenwoordig deel moet uitmaken van het business model.

Internetverkoop Webshops

Het aantal webwinkels zal in 2015 voor het eerst het aantal fysieke winkels overstijgen. In 2013 is het aantal webwinkels met 31% gestegen naar ruim 59 duizend webwinkels. Dat blijkt uit de Webwinkel Monitor van Casengo.  Slechts 100 webshops in Nederland zijn verantwoordelijk voor 80% van de omzet op het internet, ruim 13,5 miljard euro (2014). Ongeveer de helft van de webshops heeft het nakijken, omdat deze webshops te klein zijn of verzuimd te investeren in Google, vergelijkingssites en/of digitaal adverteren en hierdoor nauwelijks vindbaar zijn op het internet en nagenoeg geen omzet draaien. Het zaken doen op het internet is dan wel ‘booming’, maar men zal wel verstand van deze materie moeten hebben.

Directeur Raymond Coronel van F.O.C. Assen B.V. ziet mogelijkheden om op deze trend in te spelen. Coronel ziet bij de komst van de outlet ook voordeel voor de Asser gemeenschap. ,, Gezien de ervaringen bij andere Factory Outlets,  zijn wij overtuigd van het totale voordeel, welke behaald zal worden voor de gemeenschap van Assen. Dit zal in de lopende procedure in samenwerking met de gemeente verder uitgewerkt worden. Overigens staat de ondernemers een veel grotere uitdaging te wachten. De internet verkopen zullen de komende jaren een grote vlucht gaan nemen en zo’n 30% van alle verkopen in beslag gaan nemen. Het effect van een mode outlet zal hierdoor nauwelijks zichtbaar zijn. Sterker nog: wij zien mogelijkheden voor winkeliers om beter op deze trend te kunnen inspelen door samenwerking en wij zullen bij de invulling van de Factory Outlet met het MKB van Assen hier over van gedachten willen wisselen”, zo laat Coronel onze redactie weten.