Coureur Joey Oppersma mag geen demo rijden TT Festival

DELEN

ASSEN – De etalage van Niels Slaapcomfort aan de Rolderstraat in Assen is gevuld met minibike motoren. Alle exemplaren zijn van coureur Joey Oppersma. De Assenaar komt uit in de NMC klasse ‘Zelfbouw water’ en staat na vijf racedagen momenteel bovenaan in het kampioenschap.

“Ik had mezelf ook graag laten zien tijdens het TT Festival. Op donderdag- en vrijdag zijn er demonstraties aan de Weiersstraat, maar helaas mag ik daar niet meerijden”, zo laat de 19-jarige coureur weten.

Over het hoe en waarom Oppersma niet mee mag rijden is veel onduidelijkheid en speculatie. Het heeft te maken met een ongeluk dat twee jaar geleden is gebeurd op het TT Circuit tijdens de Landelijke Motordagen. Oppersma gaf samen met andere coureurs een demonstratie op de minibike “Er was een tijdelijk circuit ingericht op de paddock. Met hekken en strobalen. Toen ik mijn tweede ronde reed, raakte ik met mijn been een strobaal en ging onderuit in een bocht. De motor schoot hierbij door de hekken en raakte een man”.

Zaak 

De bezoeker aan de Landelijke Motordagen moest zijn bezoek destijds bekopen met een gebroken knie “Het was een ongeluk,  want zoiets doe je natuurlijk niet opzettelijk”, aldus Oppersma. “Maar sindsdien is er wel heel veel met me gebeurd. Ik ben niet meer de Joey die ik was. Ik kon toen met heel veel passie rijden, ook behoorlijk boos worden als het niet goed ging. Nu rijdt ik veel serieuzer, maar het ongeval twee jaar terug op het TT Circuit blijft me achtervolgen. Niet dat ik ooit wat heb vernomen van de man die zijn knie brak, maar achtervolgen in de zin…dat ik niet welkom ben op de demo’s tijdens het TT Festival”. Volgens Oppersma heeft Sander ten Bosch, projectleider TT Festival 2015 en in dienst van de gemeente Assen, duidelijk laten weten dat Oppersma niet mee kan rijden, omdat er nog steeds een zaak loopt in verband met het ongeluk. “Ik weet van geen zaak af. Een bezoeker die op het TT Circuit komt kijken is daar volgens mij op eigen risico. Ik heb nog nooit gehoord van een zaak. Ze zouden met een demo bang zijn dat mij zoiets weer zou gebeuren”.

Balen

De minibike coureur rijdt in augustus mee met het Europees Kampioenschap. Is momenteel leider in het NK. Daar zou motorsportstad Assen toch trots op moeten zijn. “Ik had me heel graag laten zien tijdens het TT Festival. Het was ook goed voor mijn sponsoren geweest. Ik baal hier heel erg van en voel me ook benadeelt. In de motorsport gebeuren nu eenmaal ongelukken”.

Uiteraard hebben we Sander ten Bosch van de gemeente Assen gevraagd om een reactie op de vraag waarom Joey Oppersma niet mee mag rijden tijdens de demo’s aanstaande donderdag- en vrijdag op het TT Festival.  Een kort antwoord: “Als Joey daar antwoord op wil hebben kan hij zelf contact opnemen”.