Criminele spanning Bibliotheek Assen

DELEN

Criminele spanning Bibliotheek Assen

Juni 2013 is de maand van het Spannende Boek. Het populaire programma Kolkende Taal stond zondagmiddag geheel in het teken van “boeken en spanning”. In de afgeladen studio van de Asser bibliotheek sprak presentatrice Diana de Groot o.a. met schrijfster, freelance publicist en actrice Marian Mudder, beter bekend als ‘Vera’ uit de serie Baantjer, al wil ze niet altijd meer vergeleken worden met haar rol van destijds, want “Je moet ook jezelf weer kunnen zijn, maar het blijft leuk dat mensen je op straat nog op deze manier herkennen”. Marian zit momenteel na eigen zeggen in een schrijfpauze, want ze richt zich op het toneelstuk ‘Zomergasten’ dat in september van dit jaar op het Axis Festival Assen te zien zal zijn.

Prijs reconstructie Facebookrellen

Het programma stond in het teken van spanning, vandaar dat alle gasten kwamen vertellen over hun schrijftalent, maar ook welke boeken ze zelf het liefst lezen als het gaat om spanning en vooral misdaad. Mick van Wely, misdaadjournalist voor Dagblad van het Noorden en vaste gast bij BNNToday (Radio 1). Hij schrijft over alle facetten van criminaliteit, veiligheid en beleid op gebied misdaad en bericht regelmatig vanuit de rechtbank over processen. Hij won journalistieke prijzen voor zijn reconstructie van de Harener Facebookrellen van 21 september 2012. Hierover vertelde hij zondagmiddag “Ik ben superblij dat we deze prijs voor de reconstructie in Haren hebben gewonnen. Het is verbazingwekkend wat er die nacht gebeurden, voor onderzoeks journalistiek een spannend project”. Van Wely schreef het boek “Verdoofd, Verkracht en Besmet” over de Groninger hiv-affaire. De zaak waarbij bezoekers van seksfeesten moedwillig werden geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. Het tweede boek over de straf Levenslang zou in mei dit jaar verschijnen maar komt door de drukte medio september pas uit. “De levenslange straf in Nederland is ook echt levenslang en dit boeit me enorm, het is een onomkeerbare straf, definitief”, aldus Van Wely die zelf het liefst ‘non fictie’ en ‘crime’ boeken leest.

Goed voorbereid

Derde gast was John van den Heuvel.  Voormalig rechercheur bij de CID en thans 23 jaar misdaadverslaggever bij onder andere de Telegraaf. Hij schuift ook geregeld aan als crime-deskundige bij RTL Boulevard. Hij schreef boeken over diverse spraakmakende misdaadzaken zoals de Hell Angels, Joran van der Sloot en Willem Holleeder. Nieuws in Assen vroeg John of hij tijdens zijn werk nooit bang is. “Ik ben zeker voorzichtig en goed voorbereid om zoveel mogelijk risico uit te sluiten, maar ik schuw de zaken niet”.

John is tevens te zien op televisie met het programma “Ontvoerd” waarvoor hij maandag 3 juni naar Egypte vliegt om opnames te maken over kinderontvoering in Nederland. Tevens is hij ‘materiaal’ aan het verzamelen om over anderhalf jaar een boek op de markt te brengen over 25 jaar misdaadjournalistiek en zijn beleving daarin.

De volgende editie van het programma Kolkende Taal zal een culinair tintje krijgen, echter deze ‘spannende’ aflevering is volgende week zondag 9 juni om 14.00 uur en 16.00 uur te zien op TV Drenthe. Kijken dus !