Crowdfunding actie voor behoud kunstijsbaan in Assen

DELEN

Op Facebook is een actie gestart voor het behoud van een kunstijsbaan in Assen. Deze week werd bekend dat ijsbaan de Bonte Wever volgend jaar dicht gaat. De Facebookpagina is opgezet om schaatsminnend Drenthe in actie te laten komen middels ‘crowdfunding’ met als doel het behoud van de kunstijsbaan in Assen. Al meer dan driehonderdveertig mensen hebben de pagina ‘geliked’. Of al deze ‘likers’ uiteindelijk ook geld gaan doneren voor een ijsbaan, is nog maar afwachten.

De huidige kunstijsbaan. De Bonte Wever,  gaat vermoedelijk in 2016 dicht omdat de veiligheid van de bezoekers niet gegarandeerd kan worden, zegt eigenaar Jan Smit van De Bonte Wever.

Wat is Crowdfunding?

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te financieren gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.

Crowdfunding gaat in principe als volgt: Een ondernemer wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan (bijvoorbeeld op een platform op het internet) en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders zoals business angels, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd het Engelse woord voor de mensenmassa.

Bron: Wikipedia