Csbo De Boei is winnaar ´Jan Dekker onderwijsprijs voor duurzaamheid´

DELEN

Assen – Csbo De Boei is winnaar geworden van de eerste Jan Dekker onderwijsprijs voor duurzaamheid. Vanochtend vond in het Duurzaamheidscentrum Assen de finale plaats. Drie scholen presenteerden hun idee: cbso De Boei, obs Kloosterveen en obs De Marskramer. De jury bestond uit Jan Dekker(juryvoorzitter), Harmke Vlieg (wethouder gemeente Assen) en Marjon Kroeze (bestuurslid Assen voor Assen). Csbo De Boei krijgt €500 om het idee te realiseren.

Cbso De Boei werkt al een aantal jaar met succes met een schoolmoestuin. Op dit moment hebben kinderen uit 2 groepen een eigen tuintje. Met het geldbedrag wil cbso De Boei de schoolmoestuin uitbreiden zodat alle kinderen van de school een eigen tuintje kunnen krijgen.

De leerlingenraad van obs Kloosterveen wil alle kinderen bewust maken van gezond eten én het afval op het schoolplein beter regelen. Met een fruitboom zien de kinderen hoe fruit aan de boom groeit en kunnen ze er lekker van eten. Obs De Marskramer presenteerde een creatief plan voor een regenton. Hun plan is om het opgevangen water te gebruiken voor spelen en de planten in de school.

De jury vond alle ideeën heel waardevol en nuttig en oordeelde dat het idee van csbo De Boei het beste is. Alle scholen kregen een hotel voor wilde bijen mee.

De ‘Jan Dekker onderwijsprijs voor duurzaamheid´
Vorig jaar oktober ging Jan Dekker met pensioen. De kern van zijn werk was basisschool-leerlingen les te geven over natuur, milieu en duurzaamheid. Om dit voort te zetten roept de gemeente Assen een wedstrijd in het leven: De ‘Jan Dekker ‘onderwijsprijs voor duurzaamheid. Deze prijs wordt de komende tien jaar elke twee jaar uitgeloofd aan een basisschool met het meest duurzame en praktische toepasbare idee.