Dagje uit in Drenthe

DELEN

Dagje uit in Drenthe

Op Park Diepstroeten waar momenteel kavels worden verkocht om woningen te situeren staat aan het Landschapspad een replica van een heuse plaggenhut. De hut werd in 1995 door de Natuurclub van Van Boeijen met hulp van een aantal vrijwilligers gebouwd. Het is een replica van een plaggenhut, die vroeger op het terrein van Van Boeijen stond, toen nog het Anreperveld geheten.

In 2010 is de plaggenhut geheel gerenoveerd door ploegen van het Landschapsonderhoud Anderen en Oudemolen en de Bosploeg van Park Diepstroeten in Assen. Na maanden werken stond de plaggenhut er weer prachtig bij met nieuwe heideplaggen die van het Balloërveld vers waren gestoken en bouwtechnisch zijn destijds verbeteringen aangebracht. Daar de plaggenhut aan het dak verzakkingen vertoonde.

Paradepaardje

De plaggenhut werd in 2010 na de renovatie nog betitelt als paradepaardje van het Landschapspad, een natuureducatief leerpad die de wandelaar langs typisch Drentsche landschapselementen voert en na de renovatie wed de plaggenhut feestelijk opgeleverd.

Verpaupering

Anno 2014, nog geen vier jaar verder is de plaggenhut wederom aan renovatie toe. Op het dak van de plaggenhut zijn heel veel plaggen verzakt, is het dakleer dat destijds is aangebracht te zien en is de toegang provisorisch dicht getimmerd. Het paradepaardje van weleer geeft een troosteloze aanblik als of we te doen hebben met een kraakpand. Ook de zogeheten ‘poepdoos’ staat er triest bij. Het is gelukkig nog heel, maar de deksel zwerft volgens een medewerker veelal over het terrein en ligt nu gelukkig weer op zijn plek.

Wat er van de replica overblijft als het Park Diepstroeten binnen nu en 10 jaar uit de grond zal rijzen is de vraag. Nu na bijna vier jaar na de renovatie is het helaas wederom slecht gesteld met de enige plaggenhut die Assen nog rijk is langs het mooie wandelpad op voorheen het Anreperveld. De moeite waard om te bezoeken voor een Dagje uit in Drenthe.

Foto: © Nieuws in Assen – Dagje uit in Drenthe