Daniël Lohues twee dagen in Assen

DELEN

Daniël Lohues twee dagen in Assen

Al een paar jaar trekt Daniёl als een hedendaagse troubadour succesvol langs theaters door het hele land. De bezoekers van zijn voorstellingen stappen voor een avondje binnen in Daniёls wereld. Daar vinden ze troost, verwondering, ernst, relativering en humor. Anders, en tegelijkertijd herkenbaar. De mens, de liefde, historie, muziek, het leven op het platteland of het leven op reis, Lohues schrijft er songs over waarmee hij in de hoofden van zijn luisteraars een verborgen luik weet te openen. En alles op die typisch Lohuesiaanse manier.

De Nieuwe Kolk Assen

Op 7 en 8 juni aanstaande kunt u Daniël Lohues met “Ericana” bewonderen in de Grote Zaal van het Asser theater. De voorstellingen beginnen op beide dagen om 20.15 uur. Kaarten zijn thans nog te reserveren op www.dnk.nl

Cultuurprijs voor Oost-Nederland

Op 29 juni 2013 wordt de Johanna van Buren Cultuurprijs voor Oost-Nederland uitgereikt aan muzikant en tekstschrijver Daniel Lohues. De Cultuurprijs bestaat sinds 1981, het honderdste geboortejaar van streektaaldichteres Johanna van Buren en is exclusief bestemd voor personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor het bevorderen van cultuur en streektaal van Oost-Nederland.

De onderscheiding die bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag wordt aan Lohues uitgereikt tijdens het Zunnewende Festival op 29 juni door Hester Maij, gedeputeerde voor cultuur van de provincie Overijssel. Het streekcultuurfestival wordt gehouden op het Landgoed Schuilenburg nabij Hellendoorn. De prijs wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Oald Heldern de Noaberschop, die de literaire nalatenschap van de streektaaldichteres Johanna van Buren beheert.

Daniël Lohues is er met zijn nu al omvangrijke oeuvre als geen ander in geslaagd grote landelijke waardering te krijgen voor zijn gebruik van het Drents. Eerst als boegbeeld van de rockgroep Skik, nu al jaren in altijd uitverkochte theaters. Lohues gebruikt het Nedersaksisch op een levendige en authentieke wijze, waardoor zijn werk in heel Nederland wordt omarmd. Hij gebruikt de taal op buitengewoon knappe, schijnbaar eenvoudige en natuurlijke wijze zodat hij jong en oud aanspreekt.