Daniël Schneiders vierspantopper NIC Assen

DELEN
Daniël Schneiders vierspantopper NIC Assen

Wanneer de testwedstrijd voor vierspannen van vrijdag en zaterdag de graadmeter is voor de toekomstige World Cup wedstrijd, dan wacht het NIC Assen een prachtig spektakel. De zes vierspannen die tijdens het World Cup Test Event in de TT Hall in actie kwamen, maakten er een imponerende wedstrijd van. Uiteindelijk was het Duitser Daniël Schneider uit Minden, bij Hannover, die met de eerste prijs naar huis ging. Koos de Ronde uit Zwartewaal werd tweede en IJsbrand Chardon (Schipluiden) derde.

Samen met de Duitser Christoph Sandmann en de Nederlanders Theo Timmerman en Mark Weusthof werd een enerverende wedstrijd neergezet. Na de eerste dag, vrijdag, ging Schneiders al aan de leiding, gevolgd door Chardon en Timmerman.

De wedstrijd van zaterdagavond gaf de stand toch een ander aanzien. Schneiders was degene die zijn eerste plaats nog meer glans gaf door in de eerste ronde van zaterdag opnieuw de snelste te zijn. Achter zijn rug wisselden de posities. Chardon zakte na de eerste ronde vanwege het raken van een kegel naar de derde plaats. In de finaleronde, waarin uitsluitend de beste drie in de ring kwamen, liet Schneiders zien dat hij enorme klasse in huis heeft. In plaats dat de concurrentie op hem kon inlopen, ging de Duitser heel rap door het parcours, waarbij hij zijn paarden Costa 49, Cabus, Twister 154 en Hermes uiterst precies door het parcours leidde. Hij greep dan ook verdiend de overwinning. Koos de Ronde deed er alles aan en bleef ook foutloos, terwijl IJsbrand Chardon een aantal steken liet vallen en dertig strafseconden aan de kar kreeg. Daardoor bleef hij derde.

Winnaar Daniël Schneiders was opgetogen na zijn zege. “Een prachtige wedstrijd. Het liep perfect met mijn span. En de accommodatie is ook perfect. Ik zal blij zijn wanneer de FEI besluit volgend jaar hier een World Cup wedstrijd te houden.”

Koos de Ronde moest toegeven dat de Duitser ongenaakbaar was. “Maar met de tweede plaats ben ik super tevreden. Mijn vierspan liep voortreffelijk en dat geeft mij vertrouwen voor de toekomst.”

De Ronde kwam in Assen met een nieuw span paarden in de ring. “Ik had de beschikking over de bonte paarden van mijn vader. Maar in de loop van de tijd moest ik ze vanwege hun leeftijd één voor één inwisselen voor jongere dieren. Daardoor had ik niet meer allemaal gelijke kleuren voor de wagen, reden waarom ik afgelopen winter het roer heb omgegooid. Nu heb ik een span met gelijke kleur en de dieren zijn nog jong. Gezien hun prestaties heb ik er alle vertrouwen in, hier weer jaren mee in de top te kunnen meerijden.”

Na de finale hadden de drie finalisten zaterdagavond voor het enthousiaste publiek nog prachtige uitsmijter in petto. Gedrieën reden ze in volle galop meerdere ronden door de piste, waarbij het publiek op de banken ging en hen met een gul applaus beloonde.

© Foto Kitty Nijholt.