De Bewust Oplettende Carbid Knaller

DELEN
ASSEN – Carbidschieten is een prachtige traditie. Een traditie, in Drenthe met UNESCO-status, die behouden moet blijven voor de komende generaties en het is een traditie die naast de vertrouwde knallen zorgt voor gezelligheid tijdens de jaarwisseling.

Daarbij is het wel van groot belang dat het carbidschieten op een veilige manier gebeurt

5 tips

Zorg daarom dat er altijd een Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) aanwezig is. De BOCK is op de hoogte van de vijf tips die Brandwondencentrum Groningen, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe geven over veilig carbidschieten:

Bereid je goed voor

Informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

Bescherm jezelf

Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.

Gebruik goed materiaal

Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.

Ontsteek het carbid veilig

Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.

Zorg voor EHBO

Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Laat je zien

Zorg dat je als BOCK zichtbaar bent tijdens het carbid schieten. Dat kan met de speciale BOCK-cap of een BOCK-button. Deze zijn beschikbaar bij alle Drentse gemeentes en worden uitgegeven aan persoon die de ontheffing voor oudejaarsdag heeft aangevraagd.

Waarom een campagne?

Het aantal carbid-knallers sinds de nieuwe vuurwerkwet van 2014 explosief gestegen. Daarmee helaas ook het aantal (ernstige) ongevallen. Vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s. Brandwondencentrum Groningen, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe willen graag dat carbid schieten veilig gebeurt waardoor het aantal slachtoffers daalt. Met dat doel hebben de drie partijen gezamenlijk de bewustwordingscampagne Wie is de BOCK? opgezet.

Het initiatief wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en alle Drentse gemeenten.