De ‘kleding pitbull’ van het TT Circuit Assen

DELEN

ASSEN – Al 28 jaar is Marietje Mestemaker een vertrouwd gezicht op het TT Circuit van Assen. De eerste jaren bezocht ze de ‘TT baan’ omdat haar partner, op het circuit dienst deed als baancommissaris. Anno 2015 draait de 69-jarige Mestemaker alweer 18 jaar mee als vaste medewerkster, eerst een functie in het zogehete parc fermé en de pitstraat en sinds enkele jaren als medewerkster ‘algemene dienst’ op het befaamde racecircuit.

Marietje is voor veel bezoekers en coureurs een vertrouwd gezicht bij ‘riders info’. Ze regelt de uitgifte van mediahesjes, sleutels voor de pitboxen etcetera. Bij grote evenementen als de WK Superbike en de TT van Assen is Marietje verantwoordelijk voor alle kleding die gedragen wordt door medewerkers van het circuit als baancommissarissen, brandweerlieden, medisch personeel en medewerkers in algemene dienst. Hierbij komt het aan op perfectie “Ik heb er een hekel aan als iemand met een verkreukelde shirt of broek de baan op gaat”, antwoord Marietje. “Bij een groot evenement als de TT deel ik op een dag wel vijftig kleding pakketten uit. Alles wordt daarna gewassen en gestreken. Of ik gooi het hier in de wasmachine, maar ik neem ook veel mee naar huis om het daar weer in orde te maken”.

Kleding Pitbull

Tijdens de TT maakt Marietje lange dagen “Ik sta om half zes op en begin alle dagen met de TT om zeven uur. Mijn dienst eindigt elke dag om een uur of acht en dan ga ik voldaan weer terug naar mijn caravan op de ‘Baco’ camping”. Marietje doet haar werk met passie, voor het circuit en voor alles wat er op en rond het circuit gebeurd. “Ik vind alles mooi en prachtig hier op het circuit. Ik zet me voor 300% in”. Prompt komt een brandweerman zijn kleding voor de komende dagen afhalen. Marietje zegt “Pas deze maar even”. De man ontbloot zijn bovenlijf, waarop ze reageert met…”Hier blief ik jong bie”.

Marietje

Door haar ‘perfecte’ manier van werken wordt Marietje op het circuit door collega’s ook wel de ‘kleding pitbull’ genoemd. “Ik zeg altijd als ik weer kleding uitgeef, dat ze zuinig en netjes moeten wezen op de kledinig. Het is immers kleding van het circuit en op spullen van anderen moet je zuinig zijn”.

Kevin Schwantz

De motorsport draagt ze een groot hart toe en zelf is Marietje verwoed fan van de Amerikaanse motorcoureur Kevin Schwantz, die in zijn race carrière drie maal de TT van Assen won. “Toen hij besloot te stoppen en voor het laatst in Assen was, kreeg ik van hem een foto met handtekening. Ik heb ook eens met hem op het podium gestaan toen ik de vlaggen op moest hangen voor de huldiging, dat vond ik zo mooi”.