De muzikanten van Assen

DELEN

De muzikanten van Assen

De muzikant in het rijtuig van het bruidspaar was Wilke Smies. Een lange magere man die vaak plechtig verklaarde dat hij geboren was in een goed milieu in Den Haag maar door de drank aan lager wal was geraakt.Na een verblijf in Veenhuizen was hij in Assen terechtgekomen waar hij al snel een populaire muzikant werd die veel gevraagd werd op bruiloften en partijen. Smies speelde ook op straat en dankte zijn gehoor altijd met een diepe buiging.

jan-rosee
Straatzanger Jan Rosee

Heel bekend waren ook de broers Johan en Jan Rosee. Jan zong met zijn echtgenote Marie Toxopeus en het paar werd vaak bijgestaan door fluitist Kok die in een woonwagen woonde achter café Boele Geerts aan de Groningerstraat.Maandag was in Assen altijd ‘schooiersdag’ en dan trok Jan vaak alleen met zijn trekharmonica langs de huizen.

Johan speelde ook harmonica en kwam in 1945 om het leven bij een ongeluk op de hoek Groningerstraat – Rolderstraat. Hij stond daar te praten met drie stadsgenoten toen de chauffeur van een Canadese legerwagen de bocht te ruim nam en tegen de gevel van de bakkerij op de hoek Nieuwe Huizen – Rolderstraat tot stilstand kwam. Rosee werd platgedrukt en overleed ter plaatse. In het ziekenhuis overleed later nog een slachtoffer, was het tweede slachtoffer Grietje Prinsen? De beide anderen kwamen met de schrik vrij.

Bronnen: “Een Asser jongen vertelt” (Hans Seidel. Herdruk 1986). Foto A.P.B. Met dank aan Sietse Kooistra – In en Om Assen.