De oorlog in Oekraïne II live in Assen

DELEN

Nara Nariman is de vijfde gaste in de Asser reeks “Europa’s rafelende randen’, een serie live Skype interviews over jonge vrouwen die zich voor mensenrechten aan de grenzen van Europa.  Nara is een Krim Tataarse uit De Krim.

Met dit interview wordt een weinig bekend maar bijzonder aspect van de oorlog in Oekraïne belicht; die van de Krim Tataarse minderheid, ooit heersers van Rusland. Een volk met een lange, roemruchte geschiedenis dat vanuit de Zuid-Siberische-Mongoolse steppen, uiteindelijk een thuis vond op De Krim. Totdat Stalin in 1944 het volk massaal deporteerde naar Centraal-Azie: de Krim Tataarse genocide.  Pas in de jaren negentig, toen het Russische rijk ineenstortte, keerden velen terug.

De Russische annexatie van De Krim dit voorjaar reet oude wonden open. Veel Krim Tataren waren bang opnieuw te worden gedeporteerd.  Kort voor de inlijving verdween mensenrechtenactivist Reshat Ametov.  Twee weken later werd zijn stoffelijk overschot teruggevonden. Hij was gemarteld.

Dat was het sein voor Nara om De Krim te verlaten. Ook zij had zich publiekelijk ingezet voor betere mensenrechtenomstandigheden en vreesde een volgend slachtoffer te zijn. Ze vertrok naar Turkije, keerde kort terug naar De Krim en woont nu Kiev. Nara Nariman vertelt over de oorlog in Oekraïne vanuit het gezichtspunt van een vervolgde minderheid.

De oorlog in Oekraïne II

Vrijdag, 9 januari 2015
Cultureel Café Samalas (5e verdieping Vanderveen)
Van 19.00 tot 20.00 uur, inloop vanaf 18.45 uur
Toegang gratis

Organisatoren

Charles Goudsmit (Samalas en Xapoe)
Thilla Franken (Prinsessendag)
Laura Punt (Prinsessendag)
Ralph du Long (Internationaal trainer/consultant mensenrechten)