De week van de teek

DELEN

ASSEN – Van 13 tot en met 19 april is het de ‘Week van de Teek’ Deze week wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een omvangrijke landelijke groep samenwerkende organisaties waaronder de GGD en Landschapsbeheer Drenthe.

De teek in Drenthe

In Drenthe zijn veel teken. Door een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme vrijwel uitgesloten. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lymebacterie bij zich draagt. De ziekte uit zich meestal in een rode ring op de huid die ontstaat na 1 tot 3 weken rondom de plaats van de tekenbeet. De ring wordt steeds groter. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen later neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.

Ziekte van Lyme en hoe krijg je het?

Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lymebacterie bij zich draagt. Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes en komen voor in hoog gras en struikgewas van bos, hei, duinen of de tuin. Teken kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de Lymebacterie.

* Controleer altijd op teken, na een verblijf in natuur of tuin
* Verwijder een teek binnen 24 uur, de kans op de ziekte van Lyme is dan vrijwel uitgesloten
* Verschijnt er binnen 3 maanden een rode ring op uw huid of krijgt u griepachtige verschijnselen? Ga dan naar de huisarts. De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met een antibioticumkuur.
* Als een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met uw huisarts of behandeling nodig is.

Meer informatie over een beet van de teek? Klik hier!