Debatcafé De Verdieping met André Droogers

DELEN

Assen – Op maandag 15 januari vindt in Podium Zuidhaege in Assen weer De Verdieping plaats. Van 19.30 tot 22.00 uur laten deelnemers in deze vrijplaats voor inspiratie en debat zich meenemen in een inleiding van André Droogers over de Kieswijzer Levensbeschouwing.

Steeds meer mensen vullen hun levensbeschouwelijke rugzakje op hun eigen wijze. Vroeger bepaalden kerken de richting, maar nu maken mensen zelf wel uit wat zinnige antwoorden zijn op levensvragen. Ze kiezen hun eigen bronnen, zowel religieuze als atheïstische bronnen. Vooral de media zijn in deze tijd de leverancier van ideeën. Het aanbod is groter en gevarieerder dan ooit.

Kieswijzer Levensbeschouwing
André Droogers heeft een praktisch en toegankelijk boek geschreven onder de titel Kieswijzer Levensbeschouwing. Het boek is een wegwijzer door het zingevingslandschap. 150 alternatieven komen aan bod, zoals ‘In de ban van God’ en ‘God in de ban’, of ‘Hiernumaals’ en ‘Hiernamaals’. Achter de concrete keuzes blijkt een beperkt aantal basistypen van levensbeschouwelijke houdingen schuil te gaan.

Het boek helpt om doordachte keuzes te maken. Of om antwoorden te krijgen op vragen als: Hoe ga ik om met levensvragen? Heb ik een levensbeschouwing? Ben ik religieus? Atheïst? Ietsist? Nietsist?
Deze vragen zijn tegenwoordig moeilijker te beantwoorden dan vroeger. Steeds minder mensen nemen deel aan georganiseerde vormen van levensbeschouwing. Het levensbeschouwelijk repertoire is tegelijk sterk gegroeid. Mensen zoeken hun eigen weg.

Over Droogers
André Droogers (1941) is emeritus hoogleraar culturele antropologie, in het bijzonder religieuze en symbolische antropologie, aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Boeken: Kieswijzer Levensbeschouwing (2017), Boodschap aan elkaar (2016), God 3.0 (2014) en Zingeving als spel (2010). Meer informatie staat op de websites www.andredroogers.nl en www.kieswijzerlevensbeschouwing.nl

De toegang bedraagt acht euro; jongeren vier euro.

Aanmelden kan bij deverdieping@home.nl of via de website www.deverdieping-assen.nl