Denk aan uw huisdieren met de komende hitte

DELEN

ASSEN – We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar warm weer is gevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen.

Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt met de dood tot gevolg.

Laat de hond niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of schuurtje met plat dak. Deze afgesloten ruimtes veranderen al gauw in een oven! Water moet altijd beschikbaar zijn.

Honden verbranden hun pootjes op asfalt!

Mensen hebben vaak niet door hoe warm het asfalt is als het zonnetje lekker schijnt. Ga niet uitgebreid fietsen of wandelen met je hond als het warmer is dan 20°C. Een hond verliest onder andere warmte via zijn voetzolen. Als deze zich dan de hele tijd moeten voortbewegen op een hete ondergrond is dat geen pretje.

Laat de hond bij warm weer aan het begin en aan het einde van de dag goed uit, dan kun je ‘s middags voldoen met een klein blokje om. Zorg voor een plek met veel schaduw.

Bron en advies: Politie Assen