Derek Ogilvie trekt volle zaal De Nieuwe Kolk

DELEN

Derek Ogilvie trekt volle zaal De Nieuwe Kolk

De 46-jarige Derek Ogilvie is een in Schotland geboren spiritistisch medium. Hij was aanvankelijk horecaondernemer en bezat een nachtclub, een restaurant en drie kroegen. Nadat hij in 2000 failliet ging, legde hij zich toe op zijn vermeende gaven. Hij werd presentator van een paranormale talkshow bij een lokale radiozender. Dit leverde hem de eerste aanvragen voor consulten op. Hij begon al snel met zaaloptredens en kreeg vervolgens een column in een krant, waar hij vragen van lezers beantwoordde.

De doorbraak kwam toen hij ontdekte dat hij telepathisch kon communiceren met baby’s en peuters. Dat was volgens Derek eenvoudiger dan contact met geesten. Vanaf 2008 is Derek te zien bij RTL4 met o.a. The Ghost Whisperer, waarbij hij in een theater voor een 300-koppig publiek optrad. Thans toert de Scot door de Nederlandse theaters en afgelopen weekend deed hij De Nieuwe Kolk in Assen aan. Drie voorstelling afgeladen vol waaronder zelfs veel Duitse en Belgische bezoekers(sters).

Een afgeschermde Ogilvie komt dan ook aan bij de Nieuwe Kolk als een soort god. In een geblindeerd grijs busje waarin hij passanten geen blik waardig gunt. RTL4 is hetzelfde laken een pak, als je vraagt om een interview is dat absoluut niet mogelijk. Tijdens de voorstelling worden er televisie opnames gemaakt en lopen er vele mensen achter de schermen met koptelefoontjes verbonden aan een walkie-talkie. Opvallend ! De suggestie is gewekt, maar dat zal niet de eerste keer zijn. Ogilvie werkt met de zogehete ‘shotgunmethode’. Een techniek waarbij hij allerlei lichamelijke klachten opsomt. Hiermee weet hij wel iemand in het publiek te raken die zich aangesproken voelt. Meerdere mensen steken dan hun hand op, zodat Derek nog even doorgaat tot er genoeg afhaken of tot hij iemand ziet die enthousiaster reageert dan de rest. Daar gaat hij mee door in een zogeheten ‘cold reading’. Een techniek om iemand uit te horen die ook door o.a. rechercheurs wordt gebruikt.

Veel mensen geloven in Ogilvie, dat is ook wel te zien aan de uitverkochte zalen, maar vaak is de betrouwbaarheid en gave van Ogilvie onderzocht en hierbij is hij enkele malen ‘ontmaskert’ o.a. door James Randi. Deze laatst genoemde geeft maar liefst 1 miljoen britse ponden aan degene die daadwerkelijk helderziend of voorzien is van een dergelijke gave. Helaas ! Randi is tot op heden degene nog niet tegen gekomen ook Ogilvie niet, die in 2008 een test onderging op TV maar niet slaagde.  De conclusie van Randi is dat Ogilvie gebruikt maak van ‘cold- en hot reading’.

In de eerste aflevering van het programma Rambam onderzocht een team van presentatoren de authenticiteit van Ogilvie. Zij kwamen ook tot de conclusie dat hij gebruik maakt van cold reading. Om te testen of dit daadwerkelijk zo was werd er een presentatrice naar een liveshow gestuurd. Tijdens de liveshow kreeg Ogilvie berichten door van haar overleden opa. Echter, de opa van de presentatrice is springlevend. Ogilvie werd vervolgens geconfronteerd met de levende opa.

Wellicht door deze negatieve onthullingen is ‘God’ Ogilvie zo afgeschermd en is een interview absoluut niet mogelijk. Trek u conclusie en indien u zwaar heeft betaald voor een kaartje. Het geld bent u inderdaad kwijt, maar waarschijnlijk ook een illusie rijker !