Detailhandel Nederland ‘Eerlijke en transparante parkeertarieven’

DELEN

ASSEN – Winkels en winkelcentra moeten goed bereikbaar zijn voor consumenten. In de Nationale Parkeertest 2014 is de bereikbaarheid van parkeergarages weer getest op de doorstroming in de stad, de parkeerroutering en de tijdigheid waarop informatie over de beschikbaarheid van parkeerplekken wordt verstrekt.

Parkeren in Assen

De gemeente Assen heeft per 1 januari 2015 haar parkeerbeleid ook drastisch gewijzigd. De bezoeker aan

“ Betalen voor een liter water als je een paar druppels gebruikt? Betalen voor een minuut bellen als je na 10 seconden hebt opgehangen? Dat zou niemand accepteren” Harry Bruijniks

de binnenstad van Assen betaalde in 2010 nog € 1,50 per uur. Anno 2015 is dit € 2,18 per uur !

,,Betalen voor een liter water als je een paar druppels gebruikt? Betalen voor een minuut bellen als je na 10 seconden hebt opgehangen? Dat zou niemand accepteren. Waarom betaalt de Nederlandse consument dan nog steeds voor een uur parkeren als hij na 10 minuten weer terug is? Oneerlijke, hoge en niet transparante parkeertarieven. Het is nog steeds één van de grootste ergernissen van de consument die een gezellig dagje gaat winkelen. En dan te bedenken dat de parkeergarage vaak het eerste en laatste is dat die consument ziet bij een winkelbezoek. Het is het visitekaartje van het winkelcentrum. Naast de prijs van parkeren zijn ook de bereikbaarheid, veiligheid en aanwezige voorzieningen relevant”, zo laat Harry Bruijniks, voorzitter stuurgroep Vestigingszaken Detailhandel Nederland in zijn voorwoord weten ter inleiding van de Nationale Parkeertest.

Eerlijke en transparante parkeertarieven

Detailhandel Nederland pleit voor eerlijke en transparante parkeertarieven. Na een dagje winkelen betalen consumenten al snel 12% te veel aan parkeerkosten. Dit komt door afwijkende starttarieven en grote tijdseenheden. Dit zien wij graag anders. Het moet mogelijk worden dat consumenten alleen betalen voor de tijd die ze daadwerkelijk geparkeerd stonden. Parkeren in parkeergarages wordt hierdoor aantrekkelijker en het winkelgebied wordt toegankelijker.

Ook gemeenten kunnen hieraan bijdragen door de parkeertarieven te verlagen. Hierdoor concurreren zij met de commerciële exploitanten. Lagere parkeertarieven zorgen voor een hogere bezettingsgraad, met als gevolg meer inkomsten. Landelijke wetgeving met betrekking tot parkeertarieven zou een belangrijke stap zijn naar een leefbaar winkelgebied.