Deurwaarder Wielens loodste acht ton naar eigen rekening

DELEN
Deurwaarder Wielens loodste acht ton naar eigen rekening

Een deurwaarder is ambtenaar én ondernemer tegelijk. Wim Wielens, opperhoofd van Wielens Gerechtsdeurwaarders en Incasso uit Assen, heeft duidelijk meer affiniteit met de ondernemende aspecten van zijn vak. Hij stak bijna een miljoen euro aan voor derden geïncasseerde gelden in zijn eigen zak.

Zeldzaam pijnlijke affaire

Het deurwaardersgilde, dat zich zo graag op zijn onkreukbaarheid laat voorstaan, is opgeschrikt door een zeldzaam pijnlijke affaire. De zaak speelt zich af in het rustieke Assen, niet bepaald de plaats die je als eerste te binnen schiet wanneer je aan financiële malversaties denkt. Misschien was dat ook een reden dat gerechtsdeurwaarder Wim Wielens jarenlang ongestoord zijn gang kon gaan. Wielens incasseerde vorderingen voor zijn opdrachtgevers maar, in plaats van de centen op een derdenrekening te storten, deed hij er zelf boodschappen mee. Om zijn praktijken aan het zicht te onttrekken, voerde hij niet bestaande kostenposten op.

Failliet verklaard

In oktober zette de tuchtrechter Wielens uit zijn ambt. Afgelopen dinsdag werd zijn kantoor failliet verklaard. En wat bleek? Curator Jan Maarten Pol kwam tot de conclusie dat deze deurwaarder nog wat gretiger opereerde dan werd gevreesd. Terwijl de tuchtrechter nog uitging van een tekort van vier ton, is het zoekgeraakte bedrag tweemaal zo hoog: Wielens heeft maar liefst acht ton weten te verduisteren. Opvallend aan de kwestie is dat al jarenlang duidelijk was dat Wielens moeite had onderscheid te maken tussen het geld van klanten en zijn eigen centen. Zowel in 2004 en 2008 werd hij enkele maanden geschorst.

Lees het hele item verder op Faillissement dossier