Digitalisering geen effect op geboortekaartjes

DELEN
ASSEN – Waar elk jaar het aantal verstuurde kerstkaarten daalt met 9 tot 12 procent, stuurt het overgrote deel (95,2%) van de kersverse ouders hun geboortekaartjes nog wel traditioneel via de post. Dit blijkt uit een peiling van Babyblog in samenwerking met Hippe-Geboortekaartjes.nl onder 1258 respondenten.

2,9% van de ondervraagde moeders stuurde de kaartjes deels via e-mail en deels via de post. Maar 0,5% stuurde hun aankondiging alleen via e-mail. 1,4% stuurde helemaal geen geboortekaarten. Gemiddeld sturen Nederlandse vaders en moeders 71 kaartjes. Gemiddeld sturen Drenten 63 geboortekaartjes naar vrienden, familie en kennissen, zo laat Corinne de Vries van Hippe-Geboortekaartjes.nl onze redactie weten.

Eerste contact na geboorte vaak telefonisch

Hoewel het geboortekaartje belangrijk is voor Nederlandse mama’s, brengen zij hun directe omgeving vaak wel op andere manieren op de hoogte van de geboorte van de baby. Iets meer dan 9 op de 10 moeders (90,4%) bellen naaste familie na de bevalling. Wanneer ze vrienden op de hoogte brengen, kiest 58,3% voor Whatsapp of sms. Kennissen lezen het nieuws vaak via Facebook (42,1%) of op het geboortekaartje (32,7%). Hoewel het nieuws over een geboorte vaak via digitale media snel verspreid worden, blijft het geboortekaartje belangrijk.

Kaartje als beleving

Sietze van der Wal van Hippe-Geboortekaartjes.nl zegt hierover: “De geboorte van je kindje is een ontzettend bijzondere gebeurtenis in je leven. Ouders vinden het dus nog steeds belangrijk om veel tijd en aandacht te besteden aan het geboortekaartje, waarmee ze vol trots vertellen over hun pasgeboren kindje. Een geboortekaartje op je mat vinden is nog steeds een beleving, vooral nu we steeds minder post ontvangen. Het kaartje wordt daarna ook vaak in de woonkamer neergezet, en dat is met een digitaal ontvangen kaartje toch iets lastiger.”

Over Babyblog

Babyblog is een blog voor moeders van jonge kinderen en mommies to be. Dagelijks plaatst Babyblog op de website verschillende vrolijke en hartverwarmende blogs op het gebied van zwangerschap en baby’s.

Over Hippe-Geboortekaartjes

Hippe Geboortekaartjes is een Nederlandse kaartenwebshop. Hippe Geboortekaartjes is onderdeel van e-commerce bedrijf Kaarten Carrousel, dat in 2011 is gestart en inmiddels uit meer dan 30 webwinkels bestaat. Kaarten Carrousel biedt kaarten aan voor iedere gelegenheid. Ook bieden zij ondernemers de mogelijkheid om hun eigen kaartenshop te beginnen en te laten groeien. Kaarten Carrousel heeft als doel om mensen blij te maken met kleine dingen.