Documentaire over Louis van Heiden, de historische Berend Botje

DELEN

Assen – Het afgelopen jaar is er een filmteam in de voetsporen getreden van de historische Berend Botje. Deze Louis van Heiden was oorspronkelijk woonachtig in Zuidlaren voordat zijn maritieme carrière in Russische dienst begon.

Cameraman Ronald Pras en Johan Zielstra, docent geschiedenis aan het Dr. Nassau College Assen, hebben opnames gemaakt in St. Petersburg, Tallinn, Helsinki, Pylos en in Zuidlaren. In Petersburg bleken in de krochten van het marine archief nog enkele schilderijen van deze Drentse Zeeheld te vinden.

Voor de kusten van Helsinki was Heiden enige tijd commandant van het fort Sveaborg. Aldaar zijn nog vele Russische sporen te vinden. Van Heiden heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt met de slag bij Navarino in 1827. Tijdens deze slag wist Van Heiden de Ottomaanse vloot vernietigend te verslaan waarna Griekenland zijn onafhankelijkheid kon uitroepen.

Zielstra heeft uitvoerig samengewerkt met Hans van Koningsbrugge, de directeur van het Nederland Rusland centrum en biograaf van Van Heiden.

Op 6 september zullen de documentaire Louis van Heiden, Zeeheld in den Vreemde, de historische Berend Botje in Russische dienst en de biografie ‘De voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst gepresenteerd worden in de dorpskerk te Zuidlaren. Daarna zal de documentaire op diverse platforms en presentaties te zien zijn.

Naast de documentaire en de biografie wordt er een tentoonstelling op poten gezet en lanceert het Drents Archief een digitale beeldenroute waarin beelden van de documentaire te zien zijn.

‘Zeeheld in den Vreemde’ is een productie van Johan Zielstra, Kim Taminiau (Chronoscoop film) in samenwerking met camerman Ronald Pras (Prasfilm) in opdracht van het Drents Archief en het Nederland Rusland Centrum Groningen.