Drenthe dé hardloopprovincie van Nederland

DELEN
ASSEN – Drentenaren organiseren jaarlijks de meeste hardloopwedstrijden per honderdduizend inwoners. Hiermee mag Drenthe zich de grootste hardloopprovincie van Nederland noemen.

Dat blijkt uit onderzoek van Nederland’s grootste online winkelcentrum Beslist.nl, dat onderzocht waar in Nederland het meeste wordt hardgelopen.

Drenthe de hardloopprovincie

In Noord- en Zuid-Holland vinden jaarlijks de meeste geregistreerde hardloopwedstrijden plaats. Maar als je kijkt naar het aantal hardloopwedstrijden per inwoner, komt Drenthe als grootste hardloopprovincie uit de bus.

De provincie telt per honderdduizend inwoners ruim 28 wedstrijden. Dit is een fractie meer dan in Zeeland en bijna vier keer zoveel als in Flevoland, waar het minste aantal hardloopwedstrijden per inwoner plaatsvinden.

Vrouwen bezig met inhaalrace

Nederland telt naar schatting 2,4 miljoen inwoners die ten minste één keer per jaar deelnemen aan een hardloopwedstrijd. Hiermee zit ons land bij de Europese subtop. Vooral vrouwen gaan steeds meer hardlopen. Hoewel er nog altijd meer mannen dan vrouwen hardlopen, zijn vrouwen een inhaalrace gestart. Deze trend komt ook duidelijk terug in het aanbod van grote merken en webshops, die zich steeds nadrukkelijker op hardloopkleding voor dames beginnen te richten.

Meeste hardloopwedstrijden in januari en in het weekend
De meeste officiële hardloopwedstrijden (426) staan op de kalender in de maand januari. Dit komt onder andere door de vele Nieuwjaarslopen, die vaak gepaard gaan met de goede voornemens van (beginnende) hardlopers. Ook in juni en september worden veel hardloopwedstrijden georganiseerd. In juli, tijdens de vakantieperiode, neemt hardlopend Nederland gas terug.

Zondag hardloopdag

De meeste hardloopwedstrijden vinden plaats in het weekend. Zondag is de populairste hardloopdag, met maar liefst 960 officiële wedstrijden op jaarbasis. Maandag is voor de meeste hardlopers een rustdag, met ‘slechts’ 57 officiële wedstrijden. Wie op een doordeweekse dag aan een hardloopwedstrijd wil deelnemen, heeft op woensdag de meeste opties.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen