Drents Barbershop start barbiersopleiding

DELEN

Assen – Drents Barbershop in Assen start vanaf september 2018 onder de noemer Barberacedemy met een eenjarige deeltijd barbiersopleiding. Het is de eerste barbiersopleiding in Noord-Nederland. Initiatiefnemer en eigenaar van Drents Barbershop Ihab Alsadi: “Het is een korte en gespecialiseerde route om het ambacht van barbier te leren.”

Ihab Alsadi (32) begon op zijn achttiende als barbier. Eerst als hobby, later professioneel. Geïnspireerd door dé oldschool barbershop van Nederland, Schorem in Rotterdam, leerde hij het vak. In de bijkeuken van zijn woonhuis begon hij Drents Barbershop, maar groeide daar al snel uit. Na twee verhuizingen is de salon nu gevestigd aan het Mercuriusplein in Assen, heeft Alsadi twee barbiers fulltime in dienst en daar komt vanaf september nog een derde bij.

Puur ambacht
Alsadi liep al geruime tijd met het idee om een opleiding voor barbiers op te zetten. “Het kappersvak is een vrij beroep. Iedereen kan een schaar pakken en een salon beginnen. Met onze academy willen wij het vak op een hoger niveau brengen.” Volgens Alsadi zijn er weinig kappers die het barbiersvak echt goed beheersen. “Het vak van barbier is puur ambacht. Op de kappersopleiding is daar niet voldoende aandacht voor”, vindt Alsadi, “Als je herenkapper en barbier wilt worden moet je wel eerst een vierjarige allround opleiding volgen en krijg je ook vakken als wiskunde, Engels en Duits, maar er zijn veel mensen die alleen herenkapper en barbier willen worden. Bij ons kan dat in één jaar. Het is een korte, gespecialiseerde route.”

Opzet van de opleiding
De opleiding tot barbier is een eenjarige deeltijdopleiding waarin de leerling alle facetten van het barbiersvak leert. “De eerste tien weken krijgen de deelnemers vooral veel theorie, warenkennis en kennis over hoofdhuid en haar. Ook krijgen ze informatie over gezichtsvormen, technisch tekenen en zetten ze de eerste stappen in het knippen van een coupe en leren ze alle daarbij behorende technieken.”

Na deze eerste weken stappen de leerlingen over van oefenkoppen naar modellen en gaan ze verder met tondeuse-technieken. “En met het knippen van baarden en natuurlijk het scheren. Aan het eind van de opleiding geeft de leerling een presentatie over wat ze hebben geleerd en doen ze examen. Na het behalen van het examen, ontvangen ze een certificaat.”

Korte cursussen
Naast de éénjarige opleiding biedt de Barberacademy ook de mogelijkheid om korte cursussen te volgen. Alsadi: “Gediplomeerde kappers krijgen hiermee de mogelijkheid om zich te verdiepen in het barbiersvak. In de cursussen komen alle facetten van het herenvak aan bod.” Deze cursussen worden in de avonduren aangeboden bij Drents Barbershop in Assen maar kunnen ook op locatie worden gegeven.

Contact
Website: Drents Barbershop
Adres: Mercuriusplein 110, 9401 DM Assen
Telefoon: 0592 – 86 81 85
Email: info@drentsbarbershop.nl

Foto en tekst: Maurice Vos