Drents Museum presenteert culturele seizoen 2014-2015

DELEN

Een van de blikvangers in het Drents Museum in het nieuwe culturele seizoen is de tentoonstelling De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea. Van 7 april tot en met 30 augustus 2015 zijn circa 80 schilderijen te zien, gemaakt in de periode 1960 – 2000 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst. Deze figuratieve werken geven een geïdealiseerd beeld van Noord-Korea, zoals gedroomd en gedacht door de grote Leider.

Het is voor het eerst dat zo’n grote verzameling Noord-Koreaanse kunst uit de privécollectie van de Nederlandse verzamelaar R.J.C.M. de Groen in Nederland te zien is. De tentoonstelling laat zien dat kunst niet vrijblijvend is in Noord-Korea, maar altijd ten dienste staat van de Leider, de staat en de samenleving. Essentieel is de verheerlijking van het systeem en het regime, ook in afbeeldingen met als onderwerp het gezin, landbouw en industrie, oorlog en confrontatie, met vijanden als de VS en Japan. De Kim Utopie is de vierde grote expositie in de serie Internationaal Realisme tentoonstelling in het Drents Museum.

Russische winter in museum met Kazimir Malevich en Carl Fabergé

Voorafgaand aan De Kim Utopie maakt het Drents Museum zich op voor een Russische winter. Naast de bijzondere collectie figuratief werk van de Russische kunstenaar Kazimir Malevich (1879-1935) is het museum er in geslaagd gelijktijdig een grote verzameling Russische paaseieren naar Assen te halen. Deze pronkjuwelen, uitgevoerd in de meest kostbare materialen met unieke decors, staan symbool voor de pracht en praal van de Russische hofcultuur rond 1900. De luxueuze objecten in de tentoonstelling maken deel uit van de collectie van het Landesmuseum Liechtenstein, die een van de grootste verzamelingen Russische paaseieren ter wereld bezit. Deze collectie is nog nooit buiten Liechtenstein geëxposeerd. Absoluut topstuk van de tentoonstelling Geloof, Hoop en Liefde – Kostbare eieren uit het Tsarenrijk is het wereldberoemde ‘Appelbloesem-ei’ van hofjuwelier Carl Fabergé (1846-1920).

Aftrap in museum Assen met Lohues en ING schenking

Het Drents Museum trapt het culturele seizoen af met Hier kom ik weg – Daniël Lohues (16 sept t/m 9 nov 2014). De bekende Drent heeft de vrije hand gekregen om zijn keuze te maken uit de museum collectie. Ter gelegenheid van 40 jaar ING Collectie presenteert het Drents Museum in RE: ALISME – De schenking uit de ING Collectie een bijzondere selectie uit de schenking van ING aan het Drents Museum ( 16 sept t/m 4 jan 2015).

Klik hier voor een compleet overzicht van het tentoonstellingsprogramma 2014-2015.