Drents Museum verwerft TT-schilderij uit 1933

DELEN
ASSEN – Met steun van de BankGiro Loterij heeft het Drents Museum een bijzonder schilderij aangekocht dat de TT-race in Assen verbeeldt en op 24 juni 1933 is gemaakt.

Het schilderij is een werk van de kunstenaar Joop Kropff (1892-1979), die gerekend wordt tot de zogenaamde ‘Nieuwe Haagse School’. Tijdens de TT-week – vanaf vandaag tot en met zondag 26 juni – presenteert het museum het werk voor het publiek.

Aanwinst voor Drenthe-collectie

Het TT-schilderij is een belangrijke aanwinst voor de Drenthe-collectie, waarin het museum objecten en kunst met betrekking tot de geschiedenis van Drenthe verzamelt. Het schilderij van Kropff is bijzonder omdat er heel weinig schilderijen bekend zijn van de historie van de TT. Daarmee is dit werk een uitstekende aanvulling op de overige TT-memorabilia van het museum. Opmerkelijk is ook dat het werk exact gedateerd is: 24 juni 1933. Zowel de 350- als de 500cc klasse van de TT-editie in dat jaar werd gewonnen door de Brit Stanley Woods.

Joop Kropff (1892-1979)

Joop Kropff schilderde voornamelijk bloemen, landschappen, naakten, portretten en stillevens in een impressionistische stijl. Ook schilderde hij abstracte werken. De kunstenaar maakte deel uit van de zogenaamde ‘Nieuwe Haagse school’, de kunstenaarsgroep die in de jaren vijftig en zestig actief was en zich afzette tegen de Cobra-groep. Werk van Kropff – die lid was van de Pulchri Studio in Den Haag en Pictura in Amsterdam – is onder andere te vinden in het Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Schiedam en de Rijkscollectie.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen