Drentse bluesbassist speelt 30 jaar op Asser bluesnachten

DELEN
ASSEN – Zoals bekend heeft de provincie Drenthe 2016 uitgeroepen tot bluesjaar, ook voor de Asser blues bassist Martin van der Velde is 2016 een bijzonder jaar.

Zaterdag 30 januari staat hij voor de 30e keer op het Asser blues festival. Daarnaast maakt hij 25 jaar deel uit van de vermaarde Drentse Greyhound Blues Band.  Wat betreft de Asser Bluesnacht begon het voor hem in 1987 als bassist van de Juke Joint Blues Band en speelde hij met zijn band tijdens de eerste editie van de bluesnacht in het Café van Roel Geerts aan de Rolderstraat, de jaren daarna trad hij op in Cosy Corner en voor een lange periode in Café Ongeregeld / Jaap Geerts dat later onder Ab Bruins Café De Pimpelaer heette.

In 2013 moest dit café plaatsmaken voor nieuwbouw en werd de traditie voortgezet door het Café De Dependance aan de Rolderstraat. Vanaf 1990 waren gasten een vast onderdeel bij het optreden. De eerste bluesmuzikant was Hans Driesten van Flavium. In 1991 werd de Greyhound Blues Band opgericht en zij begeleidden in ’92 Rosa King en Darius Dhlomo. Na hen heeft Asser bassist nog vele gasten geëngageerd en op bas begeleid en werd het café op de hoek van de Groningerstraat / Het Kanaal een gerenommeerde plek waar tot in de kleine uren naar bluesmuziek geluisterd kon worden. Een aantal blues muzikanten, die in Assen te bewonderen waren: Iverson “Louisiana Red” Minter, Sidney “Guitar Crusher” Selby, Eb Davis, Gene “Mighty Flea” Conners, Aron Burton, Doug Jay, Gene Taylor (Fabulous Thunderbirds), Boney Fields en Oscar Benton.

Op 30 januari 2016 staat de Greyhound Blues Band met de uit Chicago afkomstige zanger gitarist Jim “Guitar”  Kahr op het podium van Cafe de Dependance. Naast het feit dat de bassist voor de dertigste keer op de Asser bluesnacht actief is speelt Martin van der Velde 25 jaar in de Drentse Greyhound Blues Band. Met deze band toerde hij in binnen- en buitenland en begeleide hij ontelbare authentieke bluesmuzikanten.

Er werden meerdere cd’s opgenomen waarvan de cd “you can still take it or leave it”, een album met als special guest Eb Davis op het belgische blues boulevard label wereldwijd werd gereleased. Naast de optredens met de Greyhound Blues Band organiseerde van der Velde lange tijd de Sunday evening blues jam in café Jaap Geerts en later in Cafe de Dependance en maakte hij onderdeel uit van Het Drents Bluespodium, een initiatief om jonge beginnende musici in contact te brengen met bluesmuziek dat plaats vond in de bakermat van de Drentse blues cafe Hofsteenge te Grolloo.

De Greyhound Blues Band is naast de Asserblues dagen o.a. te zien op het meerdaags festival, Veenbrand Blues in Spijkerboor later in dit jaar.

Foto: K.J. Guchelaar


2Divorce Assen


Bowlen in Assen