Drijvende honden en bloemenzee tijdens 10-jarig Jubileum Kunst aan de Vaart

DELEN

ASSEN – Over een week viert Kunst aan de Vaart haar 10-jarig jubileum in het weekend van 10 en 11 september met werk van 70 kunstenaars op 40 locaties.

Om dit in te luiden zijn er diverse blikvangers te spotten in en rondom de Assense Vaart, zoals de gouden honden van Margot Brekelmans die op 4 september ter water gaan en de bloemenaquaria-installatie van Artist in Residence Kitty Boon, die zij op 7 september tot leven wekt.

Margot Brekelmans uit Zuidhorn presenteert haar Floating Dogs, die ze speciaal voor Kunst aan de Vaart ontworpen heeft, op zondag 4 september. Om 13.30 uur worden de honden ‘losgelaten’ rond de Oude Trambrug. Vanwege het jubileum pakt Brekelmans, samen met haar man, Jan Brekelmans (2B-Producties), nu extra feestelijk uit met vijf 2-D honden. Organisator Dick Schuur licht toe: “Er zijn weinig kunstenaars zoals Margot Brekelmans die iets creëren wat geschikt is voor en in het water. Als je langs de Assense Vaart rijdt, dan valt het werk gelijk op.”

Overigens zijn de hondencreaties in andere, kleinere vormen eerder te zien gezien geweest tijdens Kunst aan de Vaart (2012 en 2013). Vanwaar die passie voor deze viervoeters? Brekelmans: “Het begon als een grapje, na een keramiekworkshop met een bevriende kunstenares. Ik maakte destijds, in 2004, een hondje en dat ben ik blijven doen. Ik heb een flexibele geest, dus elke keer voeg ik er iets aan toe. Ik experimenteer met materialen en formaten. Het is een soort vehikel van mijn creativiteit en ik vind het fantastisch dat Kunst aan de Vaart nu een hele ‘roedel’ exposeert van mijn Floating Dogs.”

Stilleven van bloemen tijdens Kunst aan de Vaart

De tiende editie van Kunst aan de Vaart smelt opnieuw beeldende kunst in al haar vormen samen in de fraaie, statige huizen aan de Asser Vaart, waarbij ruim 70 kunstenaars op 40 locaties zich presenteren. Zo staat Erik Zwezerijnen bekend om zijn zwierige, kleurrijke mix van kleur en fantasie. Hij won  de International Art Competition Award Kirkland-Washington (2006) en was Ambassadeur van Drenthe (2011). Hennie de Boer creëert objecten van rauwe, onbewerkte materialen, waarbij een verhaal centraal staat, geïnspireerd op elementen als wind en water. De beelden van Koos Toren zijn ook robuust, maar elegant en kwetsbaar tegelijk; ze ontstaan veelal uit een ontwerp dat hij verder ontwikkelt met ambachtelijk vakmanschap. Anneliet van Beelen stelt in haar werk veelal thema’s centraal als menselijk tekort en onmacht en uit dit in beelden van vrouwelijke figuren in penibele situaties.

Ook tonen de drie Artists in Residence divers werk. Dit zijn Yvonne Struys, Sjimmie Veenhuis en Kitty Boon. Laatstgenoemde is voor de tweede keer op rij gevraagd, en gaat het huis en de tuin van de familie Holleman op NZ 52 transformeren tot een bloemenzee van stillevens. Op woensdag 7 september om 14.00 uur is de kunstenares zelf aanwezig en maakt ze buiten voor het statige pand een start met haar creaties in aquaria. “Met dit bloemenproject wil ik een overweldigende installatie maken. Ik wil de beschouwer verwonderen, onderdompelen en bedwelmen in een sferische ervaring. Dit heeft te maken met mijn achtergrond als theatermaker, waarbij ik altijd het doel heb om mensen mee te nemen in een beleving”, aldus Kitty Boon. Om een ervaring te creëren, is de kunstenares een samenwerking aangegaan met bloemist John Stensen, van Les Fleurs d’Amours uit Zuidlaren, waar ze zelf ook woont. Het tweetal is tijdens het weekend aanwezig om ter plekke nieuwe elementen toe te voegen, zodat het een levend werk wordt. Boon: “De bloemist maakt een zee van verse bloemen en stukken startende in de tuin, wat doorloopt tot de entree van het huis, waar installaties staan. Vervolgens koppelen we dit aan Petri (laboratorium) bakjes met foto’s en bloemen, en eindigen we bij de grote aquaria van stillevens. Het wordt echt een route, waarbij ik de bezoekers wil meenemen naar een andere wereld.”

Kunst & Klassiek

Tevens is er na de succesvolle pilot van 2015, nu voor het eerst een structurele verbinding tussen kunst en klassiek. Zo geeft het speciaal opgerichte Jong Kamerorkest Noord (JKN), een gratis concert op 10 september om 20.30 uur op de Markt, waarin composities van Mozart, Mendelssohn en Beethoven te horen zijn. Hierbij is een samenwerking met diverse restaurants op de Markt. Dit Noord-Nederlandse orkest bestaat deels uit conservatoriumstudenten tussen de 14 en 25 jaar. Het JKN stimuleert jong talent te laten samenspelen op hoog niveau. Wilma Jongsma is solist in het Hoboconcert van Mozart. Het gezelschap wordt gedirigeerd door Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen. Zowel voorafgaand (vanaf 17.00 uur) als na het concert (DJ Mano), is er ook livemuziek te horen op De Markt.

Naast het hoofdconcert is er een randprogramma van zo’n 30 concertjes van klassieke ensembles (geen zitconcerten) in tuinen en huiskamers gedurende het hele weekend. Dit zijn optredens van jonge musici en gezelschappen, zoals Regina Forte, het Glass strijkkwartet, het PBG Ensemble, gitaarduo Miriam Olsen en Nil Doménech (viool/cello) en duo Lyster (harp/viool). Ook dobbert er een koperensemble in een bootje door de Vaart.

Wie alvast een voorproefje wil op Kunst aan de Vaart, kan terecht bij de overzichtstentoonstelling in Kunstplaza Schurer in Vanderveen tot 19 september.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen