Druk bezochte Kolkende Taal met Asser folkduo Tangarine

DELEN
Druk bezochte Kolkende Taal met Assens tintje

ASSEN – Zondagmiddag was de eerste opname van het jaar van het populaire programma Kolkende Taal in de bibliotheek van Assen. Presentatrice Diana de Groot sprak in deze eerste editie van het jaar met bijzondere gasten zoals: Het Asser folkduo Tangarine, de burgemeester van Assen, Marco Out, de in Assen woonachtige dichter en schrijver Levi Weemoedt en ‘terplekkerpoëet’ en stadsdichter Egbert Hovenkamp II.

Burgemeester Marco Out van Assen

In 2008 werd hij benoemd tot burgemeester van de Drentse gemeente Borger-Odoorn. Per 16 december 2014 is Marco Out benoemd tot burgemeester van de gemeente Assen. ,,Het is een spannende tijd, in Assen gebeurt veel. Assen heeft ook hele andere vraagstukken, maar het blijft Drenthe!”, zo laat de heer Out weten. De nieuwe burgemeester van Assen sprak over zijn boekenkeus en passie voor de wielrennerij. “Op 28 mei doe ik mee aan de Tour du ALS in Frankrijk. Ik ga dan de Mont Ventoux beklimmen. Ik doe voor de eerste keer mee samen met Henk Lunsing.  Hij is PLS-patiënt (Primair Laterale Sclerose) en heeft al drie keer meegedaan aan de ‘Tour du ALS’ Henk daagde mij uit voor de ALS-Ice Bucket Challenge. In plaats daarvan ga ik samen met hem de strijd aan om de Mont Ventoux te bedwingen”

Levi Weemoedt – Isaäck Jacobus van Wijk 

Levi Weemoedt, pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkte als

“ Ik ben meer Assenaar, dan Wassenaar. Assen is gewoon een prima stad en dat heb ik altijd zo gezegd ” Levi Weemoedt

docent Nederlands in Vlaardingen. Hij was verbonden aan het Algemeen Dagblad en publiceerde hij in Renaissance. Van 1976 tot 1979 hij redacteur van literair-satirisch studentenblad Propria Cures. Met Hans Dorrestijn trad hij jarenlang op met literair-muzikale programma’s. Weemoedt is schrijver van tragi-komische korte verhalen en gedichten. Zijn laatste bundel verscheen 15 jaar geleden, maar nu is onlangs zijn nieuwste bundel “Met enige vertraging” verschenen. Sinds 1992 is hij woonachtig in Assen. “Ik ben meer Assenaar, dan Wassenaar. Assen is gewoon een prima stad en dat heb ik altijd zo gezegd”.

Tangerine ‘In Stereo’

“Tangarine” wordt gevormd door de tweelingbroers Sander Brinks en Arnout Brinks. Ze werden geboren op 16 augustus 1983 in Lelystad en verhuisden op negenjarige leeftijd naar Assen. De broers begonnen met het schrijven en

“ We maken oprechte liedjes die dichtbij ons zelf staan. In combinatie met de verhaallijn kan dit in het theater heel dynamisch zijn ” Tangerine

componeren van liedjes, deels met invloeden van hun helden Simon & Garfunkel, The Beatles en Bob Dylan. Tangarine was in seizoen 2013/2014 vaste huisband van het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’. Ze hebben inmiddels meerdere albums op hun naam staan en toeren momenteel met ‘In Stereo’ langs vele theaters in Nederland en uiteraard doen ze hun thuisbasis De Nieuwe Kolk in Assen aan. In deze ‘tour’ vertellen de broers veel over zichzelf: “We maken oprechte liedjes die dichtbij ons zelf staan. In combinatie met de verhaallijn kan dit in het theater heel dynamisch zijn”, zo vertelde Sander Brinks aan tafel bij presentatrice Diana de Groot. ,,We schrijven de meeste liedjes samen en halen onze inspiratie overal vandaan. Dit kan ook uit boeken zijn, maar we zijn geen echte lezers. Als we dan toch lezen dan zijn het ‘opstekers’. Zo heb ik laatst het boek gelezen van Lucia de B. Tragisch! Dat dit iemand kan overkomen, want je gaat er toch vanuit dat je kunt vertrouwen in onze rechtstaat”, vult Arnoud aan.

Oud-Assenaar, auteur Marcel Möring, had in het programma weer zijn vaste column, waarin hij steevast een knipoog naar de lokale gebeurtenissen maakt.

De Assense editie van Kolkende Taal is volgende week te zien op RTV Drenthe. Hierin hoort u ook het speciale ‘ter plekke gemaakte gedicht’ van Egbert Hovenkamp II.