Duurzaam rijden in Nederland

DELEN

Afgelopen 16 september stond het TT circuit in Assen in het teken van duurzame mobiliteit. Bezoekers konden kennismaken met verschillende voertuigen – auto’s, motoren, scooters en fietsen – met een duurzame motor. Duurzaam of elektrisch rijden wordt steeds populairder, maar wat houdt dit precies in? Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s te onderscheiden. Een volledig elektrische auto is de meest duurzame auto. Deze auto heeft alleen een elektrische motor. Naast de volledig elektrische auto zijn er ook twee soorten hybride auto’s. De ‘gewone’ hybride heeft naast een elektrische motor ook nog een verbrandingsmotor. De elektrische motor wordt opgeladen tijdens het rijden met de verbrandingsmotor. In de praktijk wordt er met deze auto’s nog veel op reguliere brandstof gereden. Dan bestaat er ook nog de plug-in hybride. De plug-in heeft evenals de hybride een elektrische motor en een verbrandingsmotor, met het verschil dat de elektrische motor van de plug-in ook kan worden opgeladen via het stopcontact. De verschillende elektrische auto’s rijden al een tijdje rond. Wat nieuwer is de auto die rijdt op waterstof. Auto’s die rijden op waterstof hebben een brandstofcel. De reactie tussen waterstof en zuurstof in de brandstofcel levert elektriciteit, waardoor de auto kan rijden.

Beeldrechten: Flickr electric car charging point Frank Hebbert CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Duurzame auto’s op de Nederlandse wegen

De overheid zet hoog in op elektrische auto’s. Hoewel de belastingregels het sinds begin dit jaar onaantrekkelijker maken dan daarvoor om een elektrische auto te kopen, wil de overheid toch dat er over tien jaar zo’n één miljoen elektrische voertuigen rondrijden in Nederland. Daar zijn we op dit moment nog lang niet. Eind augustus 2014 reden er 5.329 volledig elektrische auto’s op de Nederlandse wegen, volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Gemiddeld worden er op dit moment zo’n 150 elektrische auto’s per maand verkocht. Plug-ins en hybrides zijn populairder, hiervan reden er in augustus 33.732 rond. De reden voor de grotere populariteit van de hybrides, is dat men met een elektrische auto geen lange afstanden kan afleggen. Met een volledig opgeladen tank kan in het beste geval slechts 200 kilometer worden afgelegd. Voor mensen die veel rijden is de volledig elektrische auto op dit moment dus nog ongeschikt. Hybride auto’s verlaten daarom vaker de showroom; gemiddeld rijden er op dit moment per maand tegen de 2760 de garage uit. Ook op de tweedehands markt zijn steeds meer elektrische en hybride auto’s te vinden tegen een goede prijs, zoals te zien is op Autoscout24.

Waterstof-auto’s zijn nog veel minder te zien op de weg. Volgens RTL nieuws reden er eind augustus vijf waterstofauto’s rond in Nederland, waarvan twee in het bezit zijn van particulieren. Dat er minder auto’s op waterstof rondrijden is logisch. Ten eerste komt de techniek pas recent om de hoek kijken. Ten tweede zijn de auto’s erg duur in aanschaf. Ook zijn er heel weinig punten waar waterstof getankt kan worden in Nederland. Elektrische laadpalen zijn daarentegen tegenwoordig in de meeste Nederlandse plaatsen wel aanwezig. In totaal staan er in ons land zo’n 6.700 laadpalen, waarvan veel ook twee aansluitingen hebben.