Duurzaam wonen ervaren tijdens een thematour in Assen

DELEN

Assen – Voor iedereen die op zoek is naar specifieke kennis over een warmtepomp en aardgasvrij wonen organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route in samenwerking met provincie Drenthe thematours. Op woensdagavond 4 april is de thematour ‘Aardgasvrij’ in Assen. Familie Leemhuis laat tijdens een rondleiding zien hoe zij hun woning verwarmen zonder aardgas. Er is plek voor 10 geïnteresseerden om met de tour mee te gaan en meer te leren over gasloos wonen.

In 2016 is de woning van de familie Leemhuis gebouwd. “We hebben gekozen om te bouwen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en hebben geen gasaansluiting,” vertelt de heer Leemhuis. In de woning wordt optimaal gebruik gemaakt van de zon. Aan de voorzijde van de woning is een wintertuin. Een ruimte met veel glas waardoor het licht en de warmte optimaal benut worden.

Aanmelden
De woning wordt verwarmd met een tigchelkachel, die zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte. Met goede isolatie en zonnepanelen is de woning bijna energieneutraal. De thematour ‘Aardgasvrij’ vindt plaats op woensdag 4 april om 19.30 uur in Assen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Thematours in Drenthe
Bezoekers zijn enthousiast over hoe ze op weg worden geholpen, zo blijkt ook uit een reactie over eerdere thematours: “We werden erg gastvrij ontvangen door de familie en gaven ons goede uitleg over de overwegingen en keuzes die zij hebben gemaakt.” Tijdens de thematours krijgen de deelnemers een duidelijk beeld van de duurzame mogelijkheden. Het is een uitgelezen kans om in de praktijk te ervaren hoe een energiezuinig huis woont of bijvoorbeeld hoeveel geluid een warmtepomp daadwerkelijk maakt.

In samenwerking met de provincie Drenthe organiseert de Duurzame Huizen Route meerdere thematours over aardgasvrij wonen. Op zaterdag 7 april om 10.30 uur en 13.00 vertelt de familie Boonstra uit Emmen over de werking van hun warmtepomp met bodembron. Op 7 april is er ook in Nieuw-Amsterdam om 15.00 uur een rondleiding bij de familie Vermaas. In Ruinen is op donderdagavond 12 april de woonboerderij van Jelle en Anita te bezoeken.

Verkiezing duurzaamste huis
Huiseigenaren weten steeds mooiere voorbeelden te realiseren met het verduurzamen van hun woning. Daarom organiseert de Duurzame Huizen Route in het najaar voor alle huiseigenaren een verkiezing van het duurzaamste huis. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel ‘Leukste, beste en meest innovatie duurzaam huis van Nederland 2018’.