Duurzaamheidscentrum Assen van top tot teen in het groen

DELEN
Stichting Phusis exploitant duurzaamheidscentrum

ASSEN – In het Asserbos bouwt Assen op dit moment hard aan het duurzaamheidscentrum. Op deze unieke en bijzonder vormgegeven ontmoetingsplek komt alles wat met duurzaamheid te maken heeft samen.

Van interessante exposities, leerzame onderwijsprogramma’s, aansprekende activiteiten tot een kennismaking met diverse natuur- en milieuorganisaties. En dat alles onder het genot van een (h)eerlijke kop koffie of thee en meer in het gezellige restaurant. Het duurzaamheidscentrum biedt het allemaal! Met als doel duurzaam denken en doen te stimuleren.

Afvalhout als brandstof

De wijkpost van de gemeente heeft een plek in het gebouw. Zij zorgen voor een extra energiebron. Al het afvalhout dat de medewerkers van de wijkpost verzamelen wordt versnipperd en als brandstof gebruikt om het hele gebouw te verwarmen. Natuurlijk hebben deze houtsnippers wel tijd nodig om te drogen. Daarom is er in het duurzaamheidscentrum een opslagruimte gemaakt. Van daaruit kunnen de houtsnippers meteen doorgevoerd worden naar de kachel.

Duurzaamheidscentrum Assen in het groen

Het gebouw is ingebed in de aarde waarbij het groen ook doorloopt over het dak. Dit zorgt voor een uitstekende natuurlijke isolatie. ‘s Zomers houdt het de warmte buiten, ’s winters wordt de opgeslagen warmte van de zomer gebruikt. Zo blijft de temperatuur het hele jaar stabiel. Ooit wel eens een blaadje aan een boom gevoeld in de zomer? De warmte wordt door planten omgezet in energie om te groeien en te overleven. Het groen op het dak zorgt er zo voor dat de warmte niet binnenkomt.

Zonneschoorsteen

De bijzondere zonneschoorsteen op het gebouw werkt net als een termietenheuvel. Misschien een raar idee, maar letterlijk een wonderschoon principe uit de natuur. De hoge schoorsteen kan aan de bovenkant open. De lucht in de toren wordt warm, gaat stijgen en naar buiten. In het gebouw ontstaat zo onderdruk, waardoor er vanzelf frisse lucht door de roosters in de gevel naar binnen word gezogen. Zo is er altijd luchtcirculatie in het gebouw, zonder dat dit energie kost en ventilatie op een natuurlijke manier. Net als bij de termietenheuvels.

Zonnepanelen

Ook de zon is een duurzame energiebron. Op het gebouw zijn dan ook zonnepanelen aangebracht. Het Duurzaamheidscentrum leent zich hier prima voor dankzij de hellende daken. De stralen van de zon worden hiermee omgezet in energie, die weer gebruikt kan worden in het gebouw.

Het centrum opent in september 2015 zijn deuren. De website van het duurzaamheidscentrum biedt u vast een eerste kennismaking met dit bijzondere gebouw en zijn bewoners.